Vacanță acasă, pe malul Dunării

Oamenii interacționează intens cu fluviile de lângă ei. Vedem asta în munții de plastic și gunoaie care plutesc pe apele noastre. Noi ne-am gândit și la un altfel de interacțiune. Ne dorim să aducem tocmai acești oameni mai aproape de Dunărea care le străbate orașul. Așa că vrem să amenajăm pe malurile Dunării mai multe spații “Cu apele curate”.

Cam ce este un spațiu “Cu apele curate”? De obicei este un fel de plajă, unde cei din comunitatea locală își vor putea petrece timpul liber. Aici va exista o infrastructură de informare în problemele care dor cel mai tare: colectarea separată a deșeurilor, impactul plasticului asupra naturii și alternativele la acest material, sancțiunile pentru cei care nu respectă mediul și așa mai departe. Tot aici va exista și infrastructura de colectare, astfel încât cetățeanul să poată vedea marile idei ale ecologiei transpuse în mici și numeroase coșuri de gunoi pentru colectarea deșeurilor. Și nu în ultimul rând câteva măsuțe, fotolii sau șezlonguri vor face ca discuția dintre om și Dunărea vecină să fie mai relaxantă. Și pentru om și pentru fluviu.

Primul spațiu de acest fel este gata la Zimnicea. Și, cum pandemia asta a redus mult deplasările de vacanță, sperăm să facem din Dunăre nu chiar o Coastă de Azur a Estului, dar măcar o apă mai curată și mai respectată de oamenii din apropiere.

Prima plajă prietenoasă cu Dunărea

Plaja Cheson, aflată la Zimnicea, este foarte populară printre localnici, atrăgând în jur de 2000 de persoane în fiecare week-end estival. Principalele transformări pe care le-am făcut la fața locului:

–  marcarea zonei de intrare pe plajă – cu rolul de a oferi imaginea unui spațiu amenajat și nu abandonat, descurajând totodată (fără a restricționa complet) accesul mașinilor în zona plajei și de a defini identitatea spațiului;

– prezența panourilor de informare cu vizibilitate bună în zona de acces pe plajă. Sperăm că astfel cei veniți la plajă să înțeleagă cât de importantă este păstrarea curățeniei.

– amplasarea unor obiecte care să marcheze spațiul destinat relaxării și timpului liber: masă de ping-pong, gradene, loc pentru luat masa.

– amenajarea unui modul cu rolul de vestiar exterior pentru plajă;

Ideea este să transformăm un loc tradițional de grătar, unde oamenii din oraș și satele învecinate vin în număr mare, într-un loc de grătar, badminton, ping-pong și plajă, care rămâne curat după ce ritualul s-a consumat. Sperăm ca de aici, din Zimnicea, de la Cheson, obiceiurile sănătoase și bunele practici să migreze pe Dunăre mai ușor decât o fac astăzi deșeurile de plastic.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin