Programul de granturi Cu Apele Curate

Programul de granturi Cu Apele Curate, finanțat de Lidl România, răspunde inițiativelor menite să contribuie la reducerea poluării cu plastic a apelor din România (Dunărea și afluenții direcți și indirecți), inițiative prin care organizațiile își propun să tragă un puternic semnal de alarmă și pun în practică acțiuni îndrăznețe de conștientizare privind importanța protejării mediului, acționând la nivel de individ și comunitate, implicând lideri comunitari, autorități locale și alți actori importanți din comunitate.

 

Ediția actuală a programului de granturi se adresează organizațiilor neguvernamentale mici, locale și coalițiilor din România din care fac parte minimum trei organizații neguvernamentale.

Tipuri de granturi

GRANTURI MICIGRANTURI MARI
Suma de grantMax. 50.000 leiMax. 300.000 lei
Durataîntre 6 și 12 luniîntre 9 și 12 luni

Granturile mici se adresează organizațiilor neguvernamentale mici, locale (de tip grassroots), care rezolvă probleme punctuale legate de poluarea cu plastic, a apelor Dunării și afluenților direcți și indirecți, cu care se confruntă comunitatea lor și care, de regulă, au bugete mici.

Granturile mari se adresează coalițiilor formale și informale care au în componența lor minimum trei organizații neguvernamentale cu experiență în domeniul mediului, capabile să propună soluții de gestionare a problemei poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților direcți și indirecți ai Dunării.

Mai multe detalii despre regulamentul ediției actuale (2023) și câștigătorii ediției anterioare le găsiți aici: http://grantwizard.ro/communitygrant/.

GRANTURI MICI
1. Pe urmele lui Bucur – Asociația Zestrea Bisoceană
2. EcoSavanții – Asociația The Da Vinci System
3. River Flow – Mințile creative salvează viitorul – Fundația Leul Albastru
4. Distrează-te verde – Asociația Avangarde
5. EcoMaze: Găsește drumul către colectare responsabilă – Asociația Creionăm Viitorul Brăila
6. ECOPlaja Dunărea – Grow Up Galați
7. Împreună pentru L.A.C. (Luciul de Apă Curat) – Asociația Partener pentru Tine

 

GRANTURI MARI
1. Portul Galați – zonă liberă de plastic – Fundația Comunitară Galați
2. Ape curate în Roșia Montană – Asociația 37
3. Ghimbășelul un râu care unește comunitatea – Asociația Mioritics
4. Acțiuni locale, pentru rezultate naționale, în toate cele 14 bazine hidrografice majore din România – Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice
5. Cercetășie pe apă – Organizația Națională Cercetașii României
6. Ape curate de la Cricov până la mare – Asociația Volundar

Calendarul programului, ediția 2023

Navighează spre dreapta ca să vezi tot tabelul

PERIOADADESCRIERE ACTIVITATE
15 noiembrie – 21 decembrie 2023Organizațiile trimit aplicațiile
27 noiembrie – 14 decembrie 2023 1-2 sesiuni de întrebări și răspunsuri pentru toți cei interesați să aplice la programul de granturi - sesiune comunicată public (în funcție de numărul de participanți)
21 decembrie 2023 - 12 februarie 2024Jurizare proiecte pe baza unor criterii prestabilite
13 – 23 februarie 2024Anunțarea câștigătorilor
26 februarie – 15 martie 2024Întâlniri cu echipa de mentorat pentru finalizarea aplicațiilor selecționate (integrare eventuale sugestii venite în urma jurizării proiectelor, lămurire roluri în coaliții etc.)
18 - 29 martie 2024Semnarea contractelor
cel târziu 10 aprilie 2024Plata integrală pentru proiectele care nu depășesc 6 luni de implementare. Plata primei tranșe de sponsorizare (50%) pentru proiectele care depășesc 6 luni pentru implementare.
1 aprilie 2024 – 30 martie 2025Perioada de implementare a proiectelor
15 - 30 septembrie 2024Raportare intermediară pentru proiectele cu granturi mari. Raportare intermediară și finală pentru proiectele cu granturi mici.
1- 18 octombrie 2024Evaluare raportare intermediară/finală (după caz). Plata celei de-a doua tranșe de sponsorizare (proiecte care depășesc 6 luni).
15- 31 martie 2025Raportare finală – pentru proiectele care depășesc 6 luni

În fiecare an, proiectele au adus schimbări vizibile în comunități și au pus bazele unor colaborări instituționale. Responsabilizarea localnicilor de la mic la mare, de la copii, tineri și până la adulți, precum și a reprezentanților autorităților locale au fost dezideratele fiecărei organizații, acest lucru reflectându-se în fiecare proiect implementat.

 În urma intervențiilor de până acum, în comunitățile unde s-a intervenit au rămas:

 • locuri de recreație
 • trasee turistice
 • maluri, ape și alte zone igienizate
 • locuri destinate comunității, transformate din așa-zisele gropi de gunoi (locuri unde localnicii aruncau diverse deșeuri)
 • soluții practice pentru colectarea separată a deșeurilor
 • bariere de colectare a deșeurilor din ape amplasate pe râuri
 • prototipuri de unități plutitoare autonome (UPA), ”GREENCAT” pentru colectarea de plastic din apă dezvoltate la noi în țară și care pot fi oricând replicate la scară largă
 • schimbări legislative menite să rezolve problemele de colectare separată, descurajarea aruncării gunoaielor în locuri neamenajate
 • contracte semnate între firmele de salubritate și primării pentru gestionarea pubelelor amplasate în localități
 • sute de ore de educație în școli, resurse de lucru pentru profesori

Harta proiectelor anterioare

 • râul Olt (diferite zone pe care râul le traversează): Valea Bradului (de la izvor până la vărsare în Olt), Galicea (situată în zona cu terasele de pe malul stâng al râului Olt), Islaz (confluența Oltului cu Dunărea)
 • Dunărea (intrarea în țară și vărsare în mare – Delta Dunării): Drobeta Turnu Severin și comune limitrofe, Galați (faleza Dunării), Giurgiu, Brăila, Cernavodă, Delta Dunării: Murighiol și satul Dunavățu de Jos, Sulina
 • bazinul hidrografic al Someșului, județele: Bistrița, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare
 • Bazinul hidrografic al Crișurilor: județul Bihor
 • județul Sibiu: Arpașu – Porumbacu – Avrig – Racovița – Turnu Roșu, județul Brașov
 • Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Valea Buzăului, Vrancea (Siret)

 

Asociația pentru Relații Comunitare și Asociația MaiMultVerde sunt administratorii programului de granturi Cu Apele Curate.

Acesta vine în completarea programului Cu Apele Curate, susținut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Programul se desfășoară în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde, Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe), BlocZero și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).