Resurse

Studiu privind gestionarea deșeurilor în Delta Dunării

Delta Dunării este unul dintre cele mai valoroase și delicate ecosisteme din Europa. Recunoscută pentru biodiversitatea sa excepțională, Delta joacă un rol crucial în echilibrul ecologic al regiunii și este considerată una dintre cele mai importante zone umede din lume. Acest studiu își propune să evalueze situația actuală a gestionării deșeurilor în Delta Dunării, să identifice principalele provocări și să propună soluții sustenabile.

Studiu privind prezența materialelor plastice în apele Dunării, pe teritoriul României

Este cel mai extins studiu de acest fel efectuat în țara noastră până în prezent, fiind realizat pe parcursul a cinci sezoane, în perioada primăvară-iarnă 2022 și primăvară 2023, în trei secțiuni pe traseul românesc al Dunării: Moldova Veche (km 23 după intrarea pe teritoriul României), Gruia (în aval de Porțile de Fier II) și Isaccea (după ultimul afluent – râul Prut, înainte de Delta Dunării). Potrivit studiului, sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic.

Deșeurile la sate & orașe | De la problemă la valoare

Ghidul practic de implementare și gestiune a sistemelor de management al deșeurilor pentru administrații publice locale oferă informații și exemple de bune practici în implementarea și îmbunătățirea sistemelor de management al deșeurilor din localitățile mici și mijlocii din România, pentru ca, împreună, să facem tranziția de la modelul economic liniar actual, la modelul circular, cu beneficii atât pentru comunitățile riverane Dunării, cât și pentru mediul înconjurător.

Politici publice pentru o Românie Cu Apele Curate

În 2010, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a recunoscut oficial dreptul la apă și salubritate ca fiind un drept fundamental al omului, arătând că accesul la apă potabilă este esențial pentru îndeplinirea celorlalte drepturi fundamentale.

Situația gestionării deșeurilor în județele dunărene

Plecând de la premisa că principala sursă de poluare a apelor cu plastic sunt sursele de uscat, în special gestionarea deficitară a deșeurilor municipale, Asociația Mai Mult Verde a realizat alături de Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) o cercetare privind modalitățile de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării.

Ghid de colectare separată

Colectarea separată a deșeurilor a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019. Hai să vedem cum se face! – preluare text declic.ro.

Voluntar la început de drum

Descarcă fișierele PDF de mai jos.

a) fișa de voluntariat: Intră să vezi cum ar trebui să arate și ce conține o fișă de voluntariat.

 b) fișa de protecție: Instruirea colectivă privind securitatea și sănătatea în muncă în activitatea de voluntariat este esențială! Tu semenzi fișa de protecție înaintea acțiunilor la care participi?

c) regulament general pentru participarea la acțiuni de voluntariat: Ți-am pregătit câteva sfaturi utile de care trebuie să ții cont înainte de a participa la o acțiune de voluntariat. Succes!

d) contract de voluntariat: Chiar dacă este vorba despre voluntariat, trebuie neapărat să ai un contract semnat atunci când îți alegi următoarea activitate. Avem un exemplu pentru tine, să știi ce urmează.

Te-ai hotarât să organizezi o acțiune de igienizare dar nu știi de unde să începi?

Ce zici de ghidul nostru special făcut pentru astfel de activități?

Știi că poți contribui și tu la circuitul gunoaielor în natură? Uite ce poți face.