wave

Resurse

Cum stăm la colectarea deșeurilor reciclabile în județele riverane Dunării

Acest studiu de caz evidențiază atât progresele realizate, cât și provocările persistente.

Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare a contribuit la creșterea ratei de colectare separată și reducerea poluării cu deșeuri, însă sunt necesare îmbunătățiri pentru optimizarea sistemului și creșterea beneficiilor pentru comunitate și mediu. 

Studiu privind gestionarea deșeurilor în Delta Dunării

Delta Dunării este unul dintre cele mai valoroase și delicate ecosisteme din Europa. Recunoscută pentru biodiversitatea sa excepțională, Delta joacă un rol crucial în echilibrul ecologic al regiunii și este considerată una dintre cele mai importante zone umede din lume. Acest studiu își propune să evalueze situația actuală a gestionării deșeurilor în Delta Dunării, să identifice principalele provocări și să propună soluții sustenabile.

Situația gestionării deșeurilor pentru localitățile riverane râului Argeș

Împreună cu Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI), am realizat o cercetare privind managementul deșeurilor pe Argeș, cu scopul de a identifica modul în care afluenții Dunării impactează, prin aportul de deșeuri, poluarea cu plastic a Dunării.Pe râul Argeș, conform datelor raportate, există încă localități în care deșeurile nu se colectează separat, după cum este stabilit în legislație.

Studiu privind prezența materialelor plastice în apele Dunării, pe teritoriul României

Este cel mai extins studiu de acest fel efectuat în țara noastră până în prezent, fiind realizat pe parcursul a cinci sezoane, în perioada primăvară-iarnă 2022 și primăvară 2023, în trei secțiuni pe traseul românesc al Dunării: Moldova Veche (km 23 după intrarea pe teritoriul României), Gruia (în aval de Porțile de Fier II) și Isaccea (după ultimul afluent – râul Prut, înainte de Delta Dunării). 

Potrivit studiului, sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic.