wave

Activități

Programul Cu Apele Curate vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Împreună cu membrii comunităților riverane Dunării și a afluenților și cu autoritățile locale, identificăm și implementăm o serie de soluții de reducere și prevenire a poluării cu plastic a apelor.

Combaterea poluării cu plastic

Igienizări | Soluții tehnologice | Studii

Intervenim direct în teren și căutăm soluții durabile pentru a reduce cantitatea de plastic care sufocă apele. Acționăm în două direcții complementare: prin acțiuni de igienizare pe malurile și pe luciul apei și prin instalarea de bariere plutitoare. Organizăm constant igienizări în comunitățile riverane Dunării și afluenților, alături de voluntari, parteneri locali și autorități. Pentru a preveni acumularea de plastic în ape, colaborăm cu specialiști pentru a instala bariere plutitoare în zone-cheie. Aceste sisteme rețin deșeurile înainte ca ele să ajungă în Dunăre sau mai departe, în Marea Neagră.

  • actiuni de igienizare cu apele curate_drobeta

    Igienizări

    .
  • marea caiagizare cu apele curate 2025

    Marea Caiagizare

    .
  • bariera plutitoare cu apele curate

    Soluții tehnologice

    .
  • studii cu apele curate

    Studii

    .

Prevenirea poluării cu plastic

1. Crearea și implementare de modele de bune practici

Modelele de bune practici au fost create în scopul prevenirii deversării deșeurilor de plastic în apele Dunării, reducerii cantității de deșeuri care ajunge în apă, familiarizării cetățenilor cu ideea separării deșeurilor la domiciliu și a informării acestora privind: impactul pe care poluarea cu plastic a apelor îl are asupra comunității, modul în care funcționează colectarea separată, necesitate, avantaje economice și cadru legislativ.

 

 

    containere de colectare separata cu apele curate

    Spații de colectare separată a deșeurilor

    .
    containere trash art cu apele curate

    Containere „trash art”

    .
    puncte de informare cu apele curate

    Puncte de informare

    .

    Amenajări maluri Dunăre

    .
    picturi murale aninoasa cu apele curate

    Picturi murale

    .
    poteca comana cu apele curate 7

    Poteci tematice

    .

2. Activare comunitară în localitățile riverane Dunării și afluenților

Locuitorii orașelor riverane sunt primii afectați de poluarea apelor cu plastic și, în același timp, sunt și cei ale căror inițiative pot avea un impact direct asupra ameliorării situației actuale. În parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică implementăm, încă de la începutul programului, din 2019, activități de organizare comunitară și instruire a asociațiilor partenere și grupurilor de inițiativă locală prinse în program, oferindu-le sprijin în organizarea campaniilor de advocacy, identificând și implementând metode personalizate de intervenție în comunități.

3. Colaborări internaționale

Dunărea nu unește doar teritorii, ci și oameni, idei și inițiative. Prin proiectele internaționale facilităm schimbul de experiență între tineri, specialiști în mediu, ONG-uri și membri ai comunităților dunărene din Europa pentru a susține cooperarea transfrontalieră, pentru a promova bune practici privind protejarea apelor și a sprijini dezvoltarea de inițiative locale și regionale, care răspund provocărilor întâlnite de-a lungul fluviului.

4. Advocacy la nivel central

Pentru ca apele să fie cu adevărat curate este nevoie nu doar de intervenții locale și implicare civică, ci și de politici publice aplicate. Ne implicăm activ în dialogul cu instituțiile centrale pentru conturarea unor soluții legislative și strategice, care pot preveni poluarea cu plastic a apelor și îmbunătăți managementul resurselor de apă.

Granturi Cu Apele Curate

Inițiative pentru reducerea poluării cu plastic

Programul de granturi Cu Apele Curate, finanțat de Lidl România, răspunde inițiativelor menite să contribuie la reducerea poluării cu plastic a apelor din România (Dunăre, afluenți direcți și indirecți), proiecte prin care organizațiile să tragă un puternic semnal de alarmă și să pună în practică acțiuni îndrăznețe de conștientizare privind importanța protejării mediului, implicând membrii, autoritățile și alți actori importanți din comunitate.