Seara #CuApeleCurate a avut loc la Institutul Cervantes – proiecția filmului „Swim to the sea” & Live ecoperformance

„O să scăpăm vreodată de plasticul din ape?” Nu, iar „superputerea” plasticului este, din păcate, indestructibilitatea. Îl găsim în ape, în vecinătatea lor și pretutindeni în natură în cantități uriașe, iar acolo unde nu îl vedem cu ochiul liber este pentru că în timp se macină și devine microplastic.

Dacă nu-l vedem, nu înseamnă că nu este acolo.

Întrebările acestea ne frământă pe mulți dintre noi, iar participanții la proiecția filmului „Swim to the sea” pe care am organizat-o miercuri la Institutul Cervantes au avut ocazia să le adreseze în cadrul sesiunii de Q&A cu regizorul Shane Thomas McMillan și protagonistul Andreas Fath.

În primăvara anului 2022, profesorul german și-a propus să străbată cei 2700 de km ai fluviului de la izvor și până la vărsarea sa în Marea Neagră pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la poluarea cu microplastic.

Ne-am alăturat încercării sale colaborând cu ONG-ul AWP – association for wildlife protection în cadrul proiectului #CleanDanube pentru că împărtășim același scop – reducerea poluării cu plastic a apelor. Cu ocazia venirii lui Andreas în orașele riverane Dunării, am organizat o serie de evenimente comunitare, acestea fiind doar începutul colaborării cu partenerii (care ne-au devenit prieteni) din Germania.

Evenimentul de proiecție a filmului a fost completat de o instalație performativă a celor de la Plastic Art Performance collective care a pornit de la fenomenul dezintegrării plasticului și a pus în centru efectele consumului iresponsabil și poluării hidrosferei cu plastice. Publicul a putut interacționa cu instalația de object-art creată din deșeuri de plastic care au fost colectate cu ajutorul comunității, materia fiind strânsă printr-un apel public la plastice uzate.

Urmează ca filmul Swim to sea să fie proiectat atât în cadrul unor festivaluri internaționale de film, cât și la evenimentele pe care urmează să le organizăm în comunitățile #cuapelecurate.

Totodată, continuăm colaborarea cu asociații din Germania, Serbia și Bulgaria pentru a atrage atenția asupra fenomenului omniprezent de poluare a apelor cu plastic.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin