24.03.2022 – Peste 30 de tone de deșeuri, dintre care 23 de tone de plastic au fost colectate în Săptămâna Apelor, organizată de Asociația Mai Mult Verde în cadrul programului Cu Apele Curate. În cei 3 ani de proiect, au fost colectate în total 220 de tone de deșeuri de pe malurile Dunării și ale afluenților săi.
Mobilizarea voluntarilor a fost una exemplară, Asociația Mai Mult Verde reușind, prin partenerii săi – Administrația Națională Apele Române și asociații și grupuri de inițiativă locală – să aducă la acțiunile de igienizare peste 1100 de voluntari. Astfel, au fost organizate 18 activități de ecologizare în perioada 14 martie – Ziua Internațională a Acțiunii pentru Râuri și 22 martie – Ziua Internațională a Apei, în localitățile din apropierea Dunării și pe râurile Siret, Bicaz, Someș, Jiu, Buzău, Olt și afluenții acestora.
Acțiunile de ecologizare și conștientizare s-au desfășurat în 6 localități de pe Dunăre din județele Brăila, Mehedinți, Teleorman, Giurgiu și Călărași, dar și în localitățile Adjud, Bicaz, Nicolae Bălcescu, Nehoiu, Tg. Jiu, Sf. Gheorghe și Brașov.
„Din păcate, nu există o rețetă perfectă pentru a rezolva problema poluării apelor Dunării. Problemele sunt diferite în fiecare localitate, însă noi credem cu tărie că, prin colaborarea între autorități, asociații, grupuri de inițiativă și cetățeni, putem ajunge să avem peisaje și luciu de apă în care fauna predominantă nu este deșeul.” – Marta Popescu, coordonatorul programului Cu Apele Curate.
Programul Cu Apele Curate continuă în această primăvară cu evenimente comunitare și lansarea unui ghid de bune practici în gestionarea deșeurilor municipale pentru cele 12 județe riverane Dunării. Acestea vor fi distribuite în aproximativ 150 de localități dunărene.
În paralel, în parteneriat cu Global Water Partnership România, Asociația Mai Mult Verde demarează primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre efectuat în țara noastră. În cadrul acestui studiu vor fi prelevate și analizate aluviunile de pe Dunăre cu scopul de a determina cantitatea de microplastic transportată de fluviu către Marea Neagră.
De asemenea, de-a lungul anului, vor fi create planuri personalizate de prevenire a deversărilor de deșeuri în fluviu și vor fi instalate două noi bariere plutitoare (pe lângă cele 4 montate până acum). Tot anul acesta va fi amenajat un traseu ecoturistic pilot care va include infrastructură de informare și de colectare separată a deșeurilor, dar și de agrement.
Background
Poluarea cu plastic a oceanului planetar reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global, organisme internaționale estimând că până în anul 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât pește1.
Programul Cu Apele Curate se subscrie campaniei Beat Plastic Pollution lansate de UN Environment de Ziua Internațională a Mediului în anul 2018, Agendei Europene 2030 și Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă (ODD) promovate de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Prin acțiunile programului, Asociația Mai Mult Verde și Lidl România contribuie la reducerea poluării acvatice – obiectivul 6 din ODD (țintele 12.3: Reciclarea în proporţie de 55% a deșeurilor municipale până în 2025 și 60% până în 2030 și 14.1: Prevenirea și reducerea semnificativă a poluării marine de toate tipurile, în special de la activitățile terestre, inclusiv poluarea cu deșeuri marine și poluarea cu nutrienți). Acțiunile de ecologizare au drept obiectiv reducerea substanțială a numărului deceselor și bolilor provocate de produsele chimice periculoase și de contaminarea aerului, apei și solului (țintele 3.9 și 11,7).
*****
Programul Cu Apele Curate este o inițiativă Mai Mult Verde susținută de Lidl România. Strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte, cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.
Demersul „Cu Apele Curate” a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.
*****
Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu (www.maimultverde.ro).
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 10.800 de magazine și peste 160 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.
Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.
1 Raportul Fundației Ellen MacArthur, în parteneriat cu World Economic Forum (2016) (http://www3.weforum.org/docs/WEF_The_New_Plastics_Economy.pdf)