Retrospectivă #CuApeleCurate 2023

Al cincilea an de program Cu Apele Curate a fost unul în forță pentru cei peste 2200 de voluntari de toate vârstele care s-au implicat în acțiunile noastre și au spus 𝐍𝐔 plasticului în natură.

În cele 90 de acțiuni de igienizare organizate în campaniile noastre din 2023, Săptămâna Apelor, Marea Caiagizare și România Limpede, voluntarii au reușit să colecteze 25,8 tone de deșeuri, din care 17,5 tone plastic, cantitate ce a fost preluată de firmele locale de salubrizare în vederea valorificării.

Încheiem al 5-lea an de program Cu Apele Curate cu o comunitate puternică și implicată care numără peste 6600 de voluntari. 

Marea Caiagizare: Caiac + igienizare = Caiagizare

În luna aprilie 2023, lansam la apă, alături de Kayak Champions, o inițiativă inedită care reunea pasiunea pentru sportul acvatic cu dorința comună de a proteja apele: voluntarii au adunat din caiace deșeurile care pluteau pe luciul apei și care zăceau prinse în stuf sau abadonate pe malurile râurilor din România.

Timp de 6 luni, peste 400 de voluntari ni s-au alăturat la vâslit și au reușit colectarea a peste 1,7 tone de deșeuri din apele Dunării și ale afluenților săi: Argeș, Bistrița, Cerna, Comana, Dâmbovița, Neajlov, Olt și Snagov.

3 noi bariere plutitoare au fost instalate pe Dâmbovița, Jijia și Bega

Și în 2023 am pus STOP deșeurilor care plutesc pe luciul apei. Am instalat 3 noi bariere plutitoare, pe râurile Dâmbovița, Jijia și Bega și am ajuns astfel la un număr de 7 bariere, cu ajutorul cărora am colectat în total 60 de tone de plastic.

Barierele plutitoare reprezintă soluția pe care o implementăm de câțiva ani pentru reducerea cantității de deșeuri din afluenții Dunării, prevenind astfel ca acestea să ajungă în apele fluviului.

Numai anul acesta, cu ajutorul acestor soluții tehnologice, 14 tone de deșeuri de plastic au fost oprite de barierele de pe Jiu,  Olt, Buzău, Siret, Dâmbovița, Jijia și Bega. Deșeurile au fost colectate și preluate de firmele locale de salubrizare în vederea valorificării.

3 noi containere „trash art” în localitățile dunărene și o pictură murală în București

În 2023, am instalat doi pești – unul la Bicaz, pe plaja Baicu, un punct turistic cheie din zonă, și celălalt pe malul stâng al râului Jijia, în apropiere de confluența cu râul Prut – locul în care este amplasată una din barierele noastre plutitoare.

Anul acesta, am ajuns și la Sulina cu un container special pentru colectarea capacelor de plastic. În cele 5 luni de când a fost instalat containerul-pește, au fost colectate 30 de kilograme de capace. 

Cu ocazia instalării barierei plutitoare de pe râul Dâmbovița, în București, artista Irina Mocanu a realizat o pictură murală de 12 mp, care ilustrează o egretă – specie pe care o găsim în multe parcuri din București. Este al zecelea mural creat în cadrul programului Cu Apele Curate.

Studiu privind cantitățile de plastic transportate de Dunăre în România

În 2023 am finalizat cel mai extins studiu efectuat în țara noastră privind cantitățile de plastic transportate de Dunăre în România. Potrivit acestuia, sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic. Cele mai mari randamente de transport anual au fost înregistrate la stația de prelevare Moldova Veche, aproape de intrarea Dunării în România.

Rezultatele studiului au fost discutate în cadrul ediției a doua a Congresului Dunărenilor, organizat în noiembrie alături de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu participarea ministrului Mircea Fechet și a 55 de reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale.

La finalul Congresului, Asociația MaiMultVerde a lansat „Rezoluția pentru protejarea fluviului Dunărea împotriva poluării cu plastic”,o listă cu 10 propuneri înaintate autorităților,menite să conducă la prevenirea și reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării pe teritoriul României.

Am continuat colaborările internaționale: Festivalul Dunării și 3 eco-tabere

Prima ediție a Festivalului Dunării a adus la Călărași, în perioada 23 – 25 iunie 2023, 2000 de participanți din comunitatea locală și reprezentanți ai ONG-urilor internaționale din țările dunărene.

Pe scurt, #FestivalulDunării a însemnat:

  • 21 ateliere de advocacy, biodiversitate, upcycling, activism, ceramică, fotografie
  • 11 ateliere în limba engleză, susținute de asociații internaționale din 4 țări dunărene
  • 7 țări riverane fluviului reprezentate la eveniment
  • 6 concerte susținute de artiști din România, Ucraina și Austria
  • 5 proiecții de film cu tematică de mediu
  • 4 dezbateri #DanubeTalks, cu reprezentanți ai autorităților locale și centrale, experți de mediu, jurnaliști
  • activități sportive: înot, caiac, SUP, yoga

Mai mult decât aceste cifre, Festivalul Dunării ne-a arătat că nu suntem singuri în lupta împotriva poluării apelor cu plastic, iar orașul Călărași, care ne-a găzduit cu atâta căldură, ne-a arătat că există dorință de implicare și la nivelul comunităților locale.

Iar pentru că educația nu cunoaște granițe, anul acesta am organizat 3 eco-tabere internaționale pe teme de mediu. 77 de elevi din România, Serbia, Bulgaria și Ucraina s-au bucurat de-a lungul verii de câte o săptămână de ateliere teoretice și practice organizate la Cernavodă, Mahmudia și Eșelnița.

Cele 3 tabere internaționale au însemnat explorarea legăturii pe care o avem cu Dunărea, dobândirea unor obiceiuri sustenabile și modalități de protejare a fluviului împotriva poluării cu plastic, dar și antrenarea mușchilor civici în activități menite să dezvolte abilitățile de activism.

Ne-am conectat, am conștientizat, ne-am distrat și ne-am motivat reciproc să facem schimbări pozitive în modul în care tratăm natura. 

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin