Rețeaua Comunitară Națională #CuApeleCurate

20 de organizații neguvernamentale și membri ai grupurilor de inițiativă sunt alături de noi în dezvoltarea Rețelei Comunitare Naționale #CuApeleCurate în parteneriat cu CERE, Centrul de Resurse pentru participare publică:

AIDE, Bicicleta Verde, Opportunity Club, Cu Drag din Sulina, Cu Apele Curate Cernavodă, Cu Apele Curate Zimnicea, Creionăm Viitorul, Grow Up Galați, Eliberează-ți aripile, Go România, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Dunărea de Jos, Dunavăț Natură Oameni Tradiții, Asociația Partener pentru Tine, Asociația Arni, Centrul Cultural Delta Dunării, Aluniș Art Center, Organizația Salvați Prutul Iași, Urban Lab Valea Jiului, Asociația pentru Tranziție Urbană, Cu Apele Curate Turnu Măgurele

Weekendul trecut ne-am întâlnit la București și am participat la activități de mentorat pentru prevenirea și combaterea poluării cu plastic în orașele de pe malurile Dunării și afluenților. 

Raul Pop, președintele asociației Ecoteca a povestit despre legislația în domeniul deșeurilor și bune practici la nivel național. 

Andra Silvas, voluntar în asociația Bicazul Nostru a vorbit, într-o intervenție online, despre cum a inițiat una dintre cele mai mari rețele comunitare #CuApeleCurate de pe râul Bistrița pentru a nu se mai întâlni continuu cu aceleași explicații venite din partea autorităților locale: „Nu e vina noastră, deșeurile vin din amonte.” Ea a reunit reprezentanții a 10 localități de pe valea râului Bistrița, cu experiențe diferite,  dificultăți similare, dar cu același scop bine definit – lupta împotriva poluării apelor cu plastic – pentru a trasa un plan de acțiune comun pentru 2024. 

Pentru studiul de caz prezentat, Gheorghe Damian, Primarul comunei Ciugud, a răspuns întrebării „Cum poate gestiona corect deșeurile autoritatea publică locală?”.

Comună formată din șase sate, Ciugud a devenit model de gestionare ecologică a deșeurilor prin implicarea populației și creșterea gradului de colectare separată. Mai întâi au fost implicate școlile și de acolo programul de reciclare s-a extins către toți locuitorii comunei. În prezent fiecare are în gospodărie 4 pubele pentru colectarea separată a deșeurilor. Autoritățile au raportat un procent de colectare de peste 90% la toate fluxurile de deșeuri. 

O societate se dezvoltă sănătos atunci când ONG-urile, mediul privat și autoritățile se susțin reciproc. Pentru a face curat într-o comună ai nevoie în primul rând de voință, puțină educație și determinare. Nu e atribuția salubristului să facă curat, cu toții trebuie să participăm. M-am inspirat de la coreeni: deșeul e ceva intim, nu-l arunci pe stradă, îl ducem acasă, unde colectăm separat cât mai multe deșeuri.” a spus într-o intervenție online Gheorghe Damian. 

Loredana Pană, coordonator proiecte MaiMultVerde, a expus campania de advocacy Cu Apele Curate. 

Schimbarea vine întotdeauna din interiorul comunității. Vrem să ne inspirăm unii de la alții, unele probleme aduc soluții de unde te aștepți mai puțin. Dunărea cuprinde majoritatea râurilor la nivel național. Anul acesta pe hartă vom avea mai multe orașe care să acționeze împotriva poluării cu plastic.

În ultimii 5 ani, în cadrul programului Cu Apele Curate, Raluca Boișteanu – CERE a susținut formarea unor grupuri de inițiativă interesate de protejarea apelor de deșeuri și va continua să sprijine prin activități de mentorat noile grupuri și organizații care s-au alăturat rețelei comunitare.

În cadrul întâlnirii, Raluca și Anda Șerban, din echipa CERE, au prezentat ce presupune să faci parte dintr-o rețea, care sunt diferențele dintre o rețea și o coaliție, cum și de ce funcționează o rețea, ce poate face rețeaua comunitară Cu Apele Curate. 

Împreună am conturat o viziune comună care să conțină următoarele lucruri:

  • construirea și întreținerea unei relații cu autoritatea și comunitatea locală pentru politici sustenabile
  • strângere și distribuirea de informații 
  • propuneri, scrieri și implementări de proiecte comune cu sprijinul celor din rețea
  • implicarea comunității și autorității locale în schimbare

Ne unim forțele pentru a merge în fața autorităților cu un proiect comun privind gestionarea deșeurilor de plastic de pe malurile și luciul apelor. 

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin