Situată într-o rezervație naturală din situl Natura 2000 ROSCI0060 Dealurile Agighiolului, poteca ne poartă într-o călătorie fascinantă prin peisaje de o frumusețe rară și ne dezvăluie comorile naturale și istorice ale acestei zone.
Te invităm să parcurgi în 3 ore o istorie de 250 de milioane de ani care a început în Triasic, pe Dealul Pietros, județul Tulcea.
Descoperim cum o simplă fosilă poate dezvălui cursul istoriei vieții pe Pământ; mergem pe urmele Tezaurului de la Agighiol și aflăm povestea coifului getic din secolul IV î.Hr.; urmărim povestea delicatelor flori care par să crească din piatră de calcar, dar și a animalelor pentru care Dealul Pietros e acasă.
Ce ne-ar putea surprinde privirea de mici sau mari exploratori?
- calcarele triasice și procesul lor de formare;
- habitatul de stepă pontică, unic în România;
- poiana cu bujori și orhideele din pădure;
- patru specii protejate de lege: clopoţelul dobrogean (Campanula romanica), ţestoasa dobrogeană (Testudo graeca ibera), popândăul (Spermophilus citellus) și hamsterul dobrogean (Mesocricetus newtoni).
Exploratorii potecii pot coborî apoi către lacul Razim, cel mai mare lac din România, ajungând astfel în sudul Deltei Dunării.
Comorile de la Agighiol este amenajată în parteneriat cu Asociația de Ecoturism din România – Descoperă Eco-România, Geoparcul Dobrogea Chimerică, Asociația GeoD, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și Primăria Valea Nucarilor.