Potecă tematică 4

Istorie și comunitate - Pădurea Comunitară Cama

harta istorie si comunitate padurea comunitara cama

Traseu

Lungime:
Durata: 2.5 - 4 H

Dificultate

Potrivită pentru

Recomandări

  • Echipament de drumeție ușoară
  • Apă minim 1l/persoană
  • Încălțăminte cu talpă aderentă

Detalii Potecă tematică 4

Cine a mers măcar o dată la o acțiune de plantare în Pădurea Comunitară Cama de la Giurgiu știe că locul are potențial de dezvoltare atât pentru natură, cât și pentru comunitatea locală. Aflată de o parte și de alta a canalului Cama, care leagă orașul Giurgiu de Dunăre, Pădurea Cama este atât casă pentru biodiversitate, cât și clasă în aer liber pentru elevi și profesori deopotrivă.

Pădurea Comunitară Cama înseamnă în prezent 20 de hectare de teren împădurite cu peste 250.000 de arbori și arbuști din 55 de specii, care alcătuiesc o zonă naturală în centrul orașului Giurgiu și un viitor spațiu de petrecere a timpului liber în natură. Construcția Pădurii Cama are în centrul său dinamica competiției dintre plante, obținută prin metoda #Miyawaki, care presupune densitate mare la plantare și diversitate crescută de specii, fapt ce generează un ritm de creștere intens. Specii emblematice pentru această pădure: Alun / Castan / Chiparos de baltă / Salcie / Paltin / Arțar roșu / Ulm / Glădiță / Mălin / Plop / Stejar / Cătină /  Păducel.

Istorie și comunitate în orașul Giurgiu

Locul ales pentru amenajarea potecii tematice „Istorie și comunitate” aparține unui peisaj cheie în ecologia și biodiversitatea Culoarului verde al Dunării, cu potențialul de a crește valoarea patrimoniului natural al orașului Giurgiu.

Zona acoperă malurile canalului istoric numit Cama, direct legat de Dunăre, fiind în trecut parte din primul port al așezării medievale de pe malul fluviului. Malul Sudic aparține Insulei Ramadan, una dintre cele mai populare și mai accesibile plaje pentru cei care ajung în Giurgiu. Reprezintă un loc de întâlnire pentru localnici încă din perioada interbelică, când Giurgiu era un oraș înfloritor, cu o viață socială activă. 

Obiective cultural-istorice în orașul Giurgiu

  • Cetatea Giurgiu (Cetățuia lui Mircea cel Bătrân): Construită în secolul al XIV-lea de Mircea cel Bătrân, cetatea a avut un rol crucial în apărarea Țării Românești împotriva invaziilor turcești. Așezată pe o insulă în mijlocul Dunării, construcția avea o poziție strategică pentru controlul traficului fluvial și pentru apărarea naturală.
  • Turnul cu Ceas, construit în 1866 în stil neoclasic, din cărămidă și piatră, se află chiar în centrul orașului, în apropierea Pieței Centrale. 
  • Podul (vechi) și curbat Bizetz, unic în Europa datorită construcției sale curbate, o provocare mare pentru arhitectul Anghel Saligny și constructorul Ion Ionescu Bizetz.
  • Muzeul Județean Teohari Antonescu găzduiește o serie de colecții variate cu valoare istorică care oferă informații despre civilizațiile și așezările istorice care au existat pe teritoriul județului Giurgiu.
  • Faleza și Portul Giurgiu este o zonă amenajată cu alei, bănci și spații verzi, dar și cu resturante amenajate pe foste vapoare unde pot fi savurate preparate din pește. Recomandăm Restaurantul „La Ponton”.

Istorie și comunitate – Pădurea Comunitară Cama este amenajată în parteneriat cu Primăria Municipiului Giurgiu și Poteca Studio.

Vezi poteci tematice