Bariera plutitoare de pe Dâmbovița, radiografie a deșeurilor bucureștene

Aproximativ 80 de kilograme de deșeuri au fost colectate în prima lună de funcționare. La un calcul simplu, dacă bariera ar fi funcționat constant, Dâmbovița ar fi putut scăpa, într-un singur an, de aproape o tonă de deșeuri. Funcționarea barierei a interferat însă cu lucrările de curățare a vegetației, efectuate de Administrația Națională Apele Române (ANAR). Prin urmare, a fost scoasă în repetate rânduri pentru o bună desfășurare a activităților obligatorii de întreținere.

Beneficiem de sprijinul ANAR pentru toate cele 7 bariere instalate până în prezent. Situația cu bariera de pe Dâmbovița este specială prin faptul că vorbim de un râu amenajat, care are nevoie constant de lucrări de mentenanță. Pentru a folosi la capacitate maximă această barieră și a respecta în același timp cerințele ANAR, am fost nevoiți să preluăm responsabilitatea autorităților publice și să curățăm deșeurile din apă. În perioada următoare, asociația Nod Makerspace va face acest serviciu.” declară Marta Popescu, coordonator program Cu Apele Curate.

Nicio autoritate publică nu și-a asumat curățarea barierei și mentenanța ei. Au fost transmise solicitări către Primăria Generală și Primăriile Sectoarelor 3 și 4, dar acestea nu se consideră responsabile pentru deșeurile de pe râul Dâmbovița, deși, conform prevederilor din Ordonanţa nr. 21/2002, UAT-urile trebuie să salubrizeze și apele. 

Plasticul reutilizat colectează plasticul aruncat în ape

A fost instalată anul trecut, de Ziua Mondială a Apelor, pentru a trage un semnal de alarmă asupra poluării cu plastic a uneia dintre sursele de apă potabilă ale capitalei. Realizată în colaborare cu Nod Makerspace și Ateliere Fara Frontiere, bariera de 25 de metri este unicat în lume prin felul inventiv, ecologic și economic în care a fost creată. Flotoarele plutitoare sunt construite din bidoane de plastic de 5 litri reutilizate, învelite în bannere publicitare recuperate. 

Splaiul Unirii invadat de plastic și pe ape, și pe maluri

Locul ales, Splaiul Unirii 160, a înglobat mai multe criterii: un loc monitorizat constant, accesibil ambarcațiunilor folosite pentru colectarea deșeurilor și intens poluat. Pentru alegerea lui s-a ținut cont inclusiv de poluarea malurilor. Pe traseul Piața Unirii – Biblioteca Națională există spații amenajate pentru consum, unde nu toate deșeurile sfârșesc în tomberoane. Cele lăsate neglijent pe maluri ajung cu ușurință în Dâmbovița.

Colectarea deșeurilor cu ajutorul voluntarilor, nu al instituțiilor care ar fi trebuit să se implice

Pentru o colectare rapidă și eficientă, pentru că răspunsurile primăriilor la solicitările noastre au fost inexistente, deșeurile de pe apă au fost strânse de voluntarii MaiMultVerde și Nod Makerspace și predate firmei locale de salubritate.

În lumia reflectoarelor la Dâmbovița Delivery, ultima apariție publică a barierei

Scoasă din uz post eveniment Dâmbovița Delivery și protejată de gerurile iernii, bariera unicat așteaptă cuminte să-și regăsească locul acolo unde îi stă cel mai bine: pe apele dâmbovițene.

Din luna martie, anul curent, Nod Makerspace va prelua managementul barierei plutitoare.

Ce facem cu Dâmbovița? O întrebare la care suntem invitați cu toții să răspundem.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin