Un fluviu, patru țări, o comunitate – Taberele Internaționale #CuApeleCurate

Experiențele recente din cadrul taberelor internaționale #CuApeleCurate au adus împreună oameni din România, Bulgaria, Ucraina și Serbia subliniind conexiunile profunde pe care Dunărea le creează între comunitățile din țările pe care le străbate. Aceste tabere au devenit platforme de explorare a relației noastre cu fluviul impresionant, punând accent pe prevenirea poluării cu plastic a apelor.

Pe parcursul primei tabere internaționale de la Cernavodă, ne-am concentrat asupra dezvoltării abilităților civice și a activismului. Am abordat subiecte vitale, precum dobândirea unor obiceiuri sustenabile și protejarea fluviului împotriva poluării cu plastic. Participanții au fost implicați în activități menite să dezvolte conștiința civică și au avut printre altele și oportunitatea de a observa metode de monitorizare video și atenționare instantă pentru colectarea corectă a deșeurilor.

Între 7-11 august, a avut loc cea de-a doua tabără internațională, la Mahmudia, unde 27 de elevi români și ucraineni au descoperit împreună importanța Dunării în istoria și viața comunităților riverane. Atelierele susținute de Seneca EcoLogos au îmbogățit cunoștințele participanților și i-au inspirat să devină ambasadori ai protejării apei și naturii.

Aceste experiențe ne-au arătat că natura nu cunoaște granițe și că angajamentul nostru în protejarea ei are un impact profund asupra tuturor comunităților și țărilor implicate.

Ne-am luat rămas bun de la vacanța de vară așa cum știm mai bine – între 1-5 septembrie am explorat și mai mult legătura noastră cu Dunărea la Drobeta-Turnu Severin unde am avut alături de noi 20 de tineri entuziaști din România și Serbia.

Pe parcursul taberei am dobândit o înțelegere mai profundă a legăturii noastre cu natura în general și apele în special, iar cu ajutorul atelierelor la care am participat am aflat cât de important și necesar este să ne aducem contribuția la conservarea mediului pentru generațiile viitoare.

Ne-am bucurat de un spațiu în care am putut fi curioși – am avut parte de activități de reutilizare creativă, am vizitat muzeele locale pentru a înțelege mai bine cultura și istoria comunității gazdă, am învățat despre circuitul apei în natură și am descoperit flora și fauna specifică a zonei.

Pe parcursul taberelor am învățat cum să devenim cetățeni responsabili, am participat la dezbateri pe teme de mediu, am purtat discuții profunde despre protejarea Dunării și am găsit soluții practice pentru a reduce utilizarea plasticului în viața noastră. 

Mai mult decât orice, taberele internaționale #CuApeleCurate ne-au arătat cât de multe avem în comun, că suntem uniți în misiunea noastră de a proteja mediul și că avem o responsabilitate fiind parte din comunitatea riverană Dunării. Am construit punți de prietenie și ne-am pus în mișcare pentru a face o diferență pozitivă. 

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin