24 de tone de deșeuri colectate în Săptămâna Apelor

Este al treilea an în care organizăm Săptămâna Apelor, în perioada 𝟭𝟰 𝗺𝗮𝗿𝘁𝗶𝗲 – Ziua Internațională a Râurilor și 𝟮𝟮 𝗺𝗮𝗿𝘁𝗶𝗲 – Ziua Mondială a Apei. Împreună cu 23 de asociații și grupuri locale de inițiativă am mobilizat comunitățile riverane Dunării și afluenților săi în campanii de ecologizare, conștientizare și educare privind poluarea apelor cu plastic. Rezultatele obținute ne confirmă că împreună putem produce schimbarea necesară pentru o natură curată!

24 de tone de deșeuri dintre care 16 tone de plastic au fost colectate cu ajutorul celor 800 de voluntari în cele 18 acțiuni de ecologizare.

Peste 700 de elevi și 30 de profesori au participat la cele 22 de ateliere educaționale pentru protejarea apelor de plastic.

Ne-am întristat în fața munților de deșeuri și ne-am bucurat la finalul igienizărilor când am lăsat locurile curate în prag de primăvară. 

Am traversat cu elevii multe ape imaginare, le-am desenat impecabile, fără deșeuri și am făcut expoziții. 

Am învățat cum programarea se intersectează cu ecologia și poate genera soluții inovatoare pentru problemele de mediu. 

Am descoperit că ne putem face singuri produse cosmetice prietenoase cu tenul, dar și cu mediul. 

Am vizitat uzina de apă unde am parcurs întreaga călătorie pe care apa o face pentru a ajunge sub formă potabilă în casele noastre.

Am remontat o barieră plutitoare pentru a opri deșeurile care plutesc pe ape. 

Am aflat că recondiționarea obiectelor vestimentare contribuie la economisirea resurselor naturale. Produsele făcute prin upcycling economisesc 90% din cantitatea de apă și energie consumate în general pentru un produs nou.

Am golit containerul pește care se hrănește cu deșeuri de plastic pentru a veni în sprijinul celor care ajung cu plastice în acea zonă. 

Ne-am conectat cu natura prin activități practice în prag de primăvară: am plantat puieți și răsaduri de flori, am amenajat locuri de hrană și odihnă pentru păsări.

Am povestit copiilor despre ecosistemul apelor cu pești răpitori, pești pașnici, specii protejate și plasticul omniprezent care le amenință existența. 

Mulțumim tinerilor care s-au implicat cu multă curiozitate și pasiune în activitățile propuse!

Mulțumim cadrelor didactice, asociațiilor și grupurilor locale de inițiativă care i-au determinat pe cei din jurul lor să fie parte din schimbare pentru ape curate!

Mulțumim autoritățile care s-au implicat în comunitatea lor, care au ajutat la buna desfășurare a evenimentelor și au colectat deșeuri împreună cu voluntarii! 

Fără ape nu avem nici natură. Fiecare poate fi parte din soluție. Sperăm ca Săptămâna Apelor să inspire cât mai multe comunități să se unească pentru conservarea apelor și protejarea lor de plastic!

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin