Primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre a început în România

Asociația Mai Mult Verde, în parteneriat cu Global Water Partnership România, demarează anul acesta primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre efectuat în țara noastră. În cadrul acestui studiu vor fi prelevate și analizate aluviunile de pe Dunăre cu scopul de a determina cantitatea de microplastic transportată de fluviu către Marea Neagră.

Studiul vine ca o necesitate a estimării acestor cantități, deoarece până acum nu a fost efectuată nicio analiză în acest sens pe sectorul românesc al Dunării. Singurul studiu efectuat pe tema plasticului care ajunge în Dunăre a fost realizat între 2010 și 2012 de Universitatea din Viena, pe un segment al fluviului dintre Viena și Bratislava, rezultatele indicând faptul că Dunărea transportă anual aproape 20 de tone de microplastic.

Prelevarea aluviunilor se va face pe tot parcursul anului 2022 în două locații: la intrarea Dunării în țară, la Moldova Nouă, și înainte de ieșirea sa în Delta Dunării, în zona Isaccea. Testarea se va face în toate cele 4 sezoane (primăvară, vară, toamnă, iarnă), cu accent pe perioadele ploioase și de topire a zăpezilor, în care cantitatea de aluviuni aduse de afluenți pe Dunăre crește simțitor.

Ce este microplasticul și de ce este el o problemă?

Microplasticul reprezintă particule extrem de mici rezultate din plastic, cu un diametru de maximum 5 mm. Acesta provine din descompunerea articolelor mai mari fabricate din plastic precum ambalaje, PET-uri, materiale textile, dar și din abraziunea anvelopelor. Se estimează că acum există trilioane de particule microplastice în mediul marin.

Problema este că materialele plastice (inclusiv microplasticele) se descompun în sute sau chiar mii de ani și, prin urmare, resturile de plastic se acumulează în apele noastre de la an la an. Microplasticele pot fi confundate cu hrană de către păsări și pești, iar aceasta este o reală problem inclusiv pentru sănătatea noastră, a oamenilor” spune Marta Popescu, coordonatorul programului „Cu Apele Curate”.

Conform studiilor efectuate până acum referitoare la distribuția plasticului în apele curgătoare, peste 98% din deşeuri plutesc la o adâncime de sub un metru de la suprafață, iar cea mai mare parte a deşeurilor se află chiar în prima jumătate de metru.

Studiul va reprezenta un sprijin pentru organizațiile guvernamentale care pot direcționa eforturi către prevenirea poluării cu microplastic. Totodată, informațiile vor fi relevante pentru comunitatea de cercetători și activiști de mediu, comunitate care poate interveni prin activități de remediere sau pervenire a acestui tip de poluare. Tot lanțul trofic este afectat de acest tip de poluare iar consecințele sunt diverse.” Spune Ionuț Procop, președinte Global Water Partnership România.

Zeci de mii de tone de deșeuri rămân anual necolectate în județele riverane Dunării

În perioada 10-19 aprilie 2022, Caravana Cu Apele Curate a străbătut, timp de 10 zile, fluviul Dunărea de la confluența fluviului cu Jiul până la Galați. Caravana a parcurs 531 de km de apă și a cartat zonele cu deșeuri aflate de-a lungul Dunării. O situație critică a fost observată pe malurile brațului Borcea, unde deșeurile plutesc pe zeci de km de apă. Probleme cu gunoaiele abandonate pe malurile Dunării sunt și în zona Zimnicea, Giurgiu și Oltenița.

Potrivit unui raport de analiză privind situația gestionării deșeurilor în județele dunărene realizat de Asociația Mai Mult Verde alături de Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, în 5 județe rămân anual zeci de mii de tone de deșeuri necolectate. O mare parte dintre aceste cantități de deseuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt și ploi și ajung mai devreme sau mai târziu în apele Dunării și apoi în Marea Neagră.

*****

Programul Cu Apele Curate este o inițiativă Mai Mult Verde susținută de Lidl România. Strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte, cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Demersul „Cu Apele Curate” a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.

*****

Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu (www.maimultverde.ro).

Parteneriatul Global al Apei (GWP), fondat în 1996, a fost creat în scopul stimulării Managementului Integrat al Resurselor de Apă, care caută să asigure o dezvoltare şi o gospodărire coordonată a apei, terenului şi a resurselor adiacente, pentru consolidarea bunăstării sociale şi economice, fără compromiterea durabilităţii sistemelor vitale ale mediului înconjurător. GWP promovează Managementului Integrat al Resurselor de Apă prin crearea de forumuri la nivel național, regional și global, destinate sprijinirii acționarilor în activitatea practică de implementare a Managementului Integrat al Resurselor de Apă. În România, Parteneriatul Global al Apei își propune să promoveze gestionarea resurselor de apă pentru o dezvoltare durabilă și echitabilă. Misiunea GWP este de a susține dezvoltarea durabilă și managementul resurselor de apă la toate nivelele astfel încât să putem vor beneficia în viitor de surse suficiente de apă de bună calitate.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 10.800 de magazine și peste 160 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.

Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin