O meduză uriașă din plastic a eșuat pe o plajă din Călărași

O meduză din plastic care măsoară 3 metri a fost găsită în această dimineață pe malul Dunării, pe Plaja Tineretului din Călărași. Din primele cercetări, se pare că aceasta s-a format din deșeurile de plastic care plutesc de-a lungul fluviului. Descoperirea a fost făcută de membrii Asociației MaiMultVerde, organizație de mediu care luptă, printre altele, împotriva poluării cu plastic a apelor.

„Da, este fake-news, unul menit însă să atragă atenția asupra plasticului care ne trece zilnic prin mâini, și care, dacă nu este colectat separat, are toate șansele să ajungă în apele de lângă noi, în Dunăre și apoi în Marea Neagră” spune Doru Mitrana, președintele Asociației MaiMultVerde. „Este al cincilea an în care derulăm programul Cu Apele Curate, care se dorește un apel la implicare în reducerea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților dunărene și autorităților publice din localitățile riverane fluviului.” povestește Doru.

Meduza uriașă din plastic măsoară aproape 3 metri și este confecționată din bidoane și ambalaje de plastic. Ea a fost poziționată strategic de ecologiști pe Plaja Tineretului din Călărași, locul unde se va desfășura anul acesta Festivalul Dunării #CuApeleCurate. „Ne dorim să atragem în cele 3 zile de festival oameni conștienți de impactul pe care îl au acțiunile lor asupra mediului, dar și membri ai comunităților locale din jurul Dunării curioși să descopere cât de ușor este să avem grijă de natura din jur”, spune Doru Mitrana.

Un weekend cu muzică, filme, sporturi acvatice și dezbateri, pe malul Dunării

Plaja Tineretului din Călărași va găzdui în weekend-ul 23-25 iunie activități și ateliere dedicate protecției mediului, sporturi acvatice, proiecții de film și muzică, într-un eveniment internațional cu invitați din țările dunărene semnat de Asociația Mai Mult Verde.

Intrarea este gratuită. Detalii și rezervări pe www.festivaluldunarii.ro.

Scena Festivalului Dunării va fi ocupată de artiști din diferite țări pe care le străbate Dunărea. Concertele care vor încheia cele două seri de festival oferă un sound balcanic, cu particularități etnice specifice țărilor dunărene. Din România, vor urca pe scenă Azur, Paulina și Balkan Taksim, dar vor fi prezenți și artiști internaționali: Chillera (Ucraina), Zack Zack Zack (Austria) și Plasticphonia by Crystn Hunt Akron (Austria).

Apa este mișcare. Dunărea este mișcare. Așa că Festivalul Dunării pune în prim-plan și pasiunea pentru sport, în cadrul apropierii de natură. Participanții vor putea practica în cele 3 zile de festival sporturi care au legătură cu apa: SUP (stand-up paddle), înot, volei, plimbări cu caiacele.

În timpul zilei, vor avea loc diferite ateliere pentru copii și adulți, dar și dezbateri pe tema poluării cu plastic a apelor, la care vor participa membri ai organizațiilor de mediu, autorități publice și locale. Iar seara vor fi organizate proiecții de film cu tematică de mediu.

Manifest

  • Dunărea transportă 4,2 tone de plastic în fiecare zi.
  • În 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât pește.
  • 100 de tone de plastic sunt colectate anual de voluntarii #CuApeleCurate.

Sunt doar câteva statistici care ne pun pe gânduri și ne motivează în lupta noastră împotriva poluării cu plastic a apelor. După numeroase acțiuni și proiecte care au inclus igienizări, instalarea de bariere plutitoare menite să oprească deșeurile din plastic și educarea comunităților pentru prevenție, am decis să strângem rândurile la prima ediție locală a Festivalului Dunării. Va fi o declarație de dragoste, cu muzică, workshopuri și filme, adresată fluviului care străbate multe inimi europene.

*********

Festivalul Dunării este organizat în cadrul programului Cu Apele Curate, susținut de Lidl România, de o echipă internațională formată din Asociația MaiMultVerde și H2Org, inițiatorul proiectului CleanDanube, cu sprijinul Baden-Wuettemberg Foundation.

Asociația MaiMultVerde s-a înființat în 2008 din convingerea că grija pentru oameni și natură ar trebui să devină o prioritate pentru noi. De atunci desfășoară o serie de proiecte de împădurire, protejarea biodiversității, educație de mediu, transport alternativ, prevenirea risipei alimentare, dar și proiectul Cu Apele Curate, susținut de Lidl România, pentru combaterea poluării cu plastic a apelor.

H2Org este o organizație non-profit din Germania care dezvoltă proiecte pentru un mediu și ape fără plastic. Dezvoltă proiecte educaționale, campanii, activități și inițiative de cercetare pentru a minimiza poluarea apelor și pentru a preveni acumularea de plastic.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin