Dacă am observat că este mai greu ca oamenii să înțeleagă din cuvinte importanța luptei cu poluarea, am zis să le desenăm. Mai exact să le pictăm. Așa a apărut anul trecut primul mural eco la Zimnicea, pe un bloc înalt și gri. Acum mesajul nostru este și pe zidurile din Galați. “Trăsureciclare – s-au înhămat ei la reciclat, că noi nu prea” – este titlul și ideea lucrării create de IRLO pe Faleza Dunării din Galați, în zona Mazepa 1.
În comuna Șimian, județul Mehedinți, peretele de 280 de metri pătrați al silozului Semrom Oltenia a fost suportul pentru o altă lucrare de acest gen. „Inspirată de naturile statice flamande, această variantă a ospățului vine ca o critică a felului în care societatea contemporană consumă natura.” ne-a explicat Wanda Hutira, realizatoarea muralului.
Vrem să continuăm pe ideea revitalizării și înfrumusețării unor spații cu astfel de lucrări, care duc mai ușor și mai repede mesajul nostru la comunități. Practica, prezentă pe scară largă în marile orașe ale lumii civilizate, reușește să reanime, măcar simbolic, zone urbane abandonate sau de-a dreptul moarte. Iar în România, așa cum ați văzut, nu ducem lipsă de așa ceva. Ele pot fi puncte care să coaguleze în jurul lor membrii comunităților și astfel să trezească interesul asupra problemelor care ne privesc pe toți.