Al doilea an de caiagizări

marea caiagizare

Într-o lume din ce în ce mai afectată de poluare cu plastic, acțiunile de igienizare a apelor devin esențiale. Dunărea, al doilea cel mai lung fluviu din Europa este o resursă naturală de o importanță deosebită, care se confruntă cu probleme majore de poluare. Una dintre inițiativele inovatoare și eficiente pentru combaterea poluării pe Dunăre este organizarea acțiunilor de igienizare din caiac.  

Caiagizările, așa cum le-am denumit, sunt cele mai îndrăgite acțiuni de către voluntari. Aceștia se bucură de o ieșire în natură, învață cum să manevreze un caiac și ajută la păstrarea naturii curate colectând deșeurile de la suprafața apei. 

Suntem în al doilea an de colaborare cu prietenii de la Kayak Champions, partenerii noștri de caiagizări. Ei fac instructajul voluntarilor înainte de urcarea în caiac și se asigură că deșeurile sunt colectate în deplină siguranță. Ei asigură buna dispoziție și buna desfășurare a acțiunilor și ne învață că suntem o echipă pe ape, sub îndrumarea atentă a lui Marian Baban, antrenor caiac, Maestru Emerit al Sportului, participant la Jocurile Olimpice Sydney 2000 și Atena 2004, multiplu medaliat la Campionate Mondiale și Europene. 

Interviu Marian Baban, Radio București FM

De ce este important să aduni plasticul din apă? Cum ne afectează?

Este bine știut că, în timp, plasticul se descompune în microplastic, care ajunge în pești, în apa de băut, în organismul uman și provoacă daune sănătății oamenilor și animalelor.

Ce v-ați propus în acest an?

Ne-am propus să mișcăm comunitățile locale. Vom merge atât pe lângă București, cât și pe mulți afluenți ai Dunării. Și să reușim să-i facem să conștientizeze că, dacă aruncă aceste deșeuri sau dacă le tolerează, pur și simplu le văd și nu fac nimic,  nu este bine. 

Cine poate participa?

Există un eveniment pe facebook în care este un link de înscriere. Oricine poate participa, chiar dacă are, chiar dacă nu are experiență. Vom folosi niște caiace de agrement, stabile, lucrurile se desfășoară în siguranță. 

Care este ritmul ieșirilor la cules de plastic?

Cam la două săptămâni avem câte o activitate până în toamnă.

De unde te poți informa?

Pe facebook este un eveniment, o colaborare între asociația MaiMultVerde și Kayak Champions. În cadrul programului Cu Apele Curate există acest eveniment Marea Caiagizare, unde vor fi publicate constant acțiunile următoare. Urmăriți pagina de facebook Cu Apele Curate și acolo veți vedea în timp util evenimentele

Trebuie musai să te înscrii?

Neapărat, pentru că locurile sunt limitate, nu avem 100 de caiace. Participanții trebuie să se înscrie, iar dacă din anumite motive se răzgândesc, trebuie să ne anunțe, pentru ca noi să putem programa alți oameni din listă.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a te putea înscrie?

Trebuie să fii sănătos, să faci față unei mișcări fizice ușoare, iar dacă sunt minori trebuie să vină cu părinții. 

*************

Anul acesta, din aprilie până în prezent, am făcut deja nouă caiagizări pe Dunăre și afluenții săi: în Giurgiu, Călugăreni, Izbiceni-Islaz, Islaz-Turnu Măgurele, Bascov și Budeasa și am colectat 68 de saci de deșeuri. 

Pe 22-23 iunie vom fi la Snagov și weekend-ul următor, 29-30 iunie, vom aniversa Ziua Internațională a Dunării la Călărași.

caiagizare snagov si calarasi

22 iunie, dimineața, Mănăstirea Snagov
22 iunie, după-amiază, Snagov – aria protejată
23 iunie, dimineața, Mănăstirea Snagov 

29 iunie, dimineața, Călărași (Dunăre)
29 iunie, după-amiază, Călărași (Dunăre)
30 iunie, dimineațǎ, Călărași (Dunăre)

Dacă vrei să participi la una dintre acțiunile de caiagizare de mai sus, completează formularul de înscriere. Locuri limitate!

Vâslim împreună în ape curate!

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin