Vine Moș Nicolae, vine și Moș Crăciun, așa că am pregătit un ghid pentru obiceiurile din această perioadă. Nu ne referim aici la acele teoreme străvechi din știința cadourilor, gen “cumătrului îi iau maxim o cravată, că el mi-a adus de ziua mea un bibelou mic și un set de pixuri pe care sigur îl umflase moca de la birou” sau de legea conservării materiei tip “îi ducem lu’ nașu de Crăciun sticla de whiskey pe care ne-a oferit-o el la Paște”, deși această reutilizare judicioasă a resurselor ar putea ajuta în combaterea poluării.
Ideea redată prin schema alăturată este destul de simplă: nu vă repeziți să aruncați banii pe lucruri de care omul se va folosi puțin timp și care se vor transforma rapid în kilograme de deșeuri. Și, cel mai important, evitați plasticul. E frumos, cum spune și autoarea schemei de aici, să primești un cadou pe care să-l poți lăsa copiilor sau nepoților, fie că e o vioară din lemn sau un Rolls Royce din oțel. Ironia sorții face că plasticul, deși arată ieftin și nu este durabil, trăiește sute și sute de ani când este vorba de poluat mediul.
Așa că luați un creion în mână și concentrați-vă să ieșiți cât mai bine din labirintul de decizii înfățișat aici! S-ar putea să fie chiar mai ieftin.