Exemplu de gestionare a deșeurilor în Sfântu Gheorghe, Covasna

Bariera plutitoare instalată în parteneriat cu Fundația Comunitară Covasna, în 2021, la confluența râului Olt cu pârâul Debren, în orașul Sfântu Gheorghe, va intra în patrimoniul primăriei. Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe va asigura mentenanța ei și va colecta deșeurile cu ajutorul firmei de salubrizare Tega

Cu 3 ani în urmă asociația MaiMultVerde a dat un implus pentru a ne implica în programul național Cu Apele Curate. Așa am început acțiunile de ecologizare care nu erau în cadrul programelor fundației noastre. Am început să organizăm în fiecare an aceste acțiuni de ecologizare și, ca urmare a acestei bune colaborări, s-a format o sursă valoroasă locală care constă în colaborarea cu autoritățile locale, ONG-uri și școli. În mobilizare și participarea activă la acțiunile de ecologizare, un partener important ne este Liceul de Arte Plugor Sándor, și la fel Asociația Lármafa. Așa ajungem să mobilizăm zeci de oameni.” a precizat Kinga Bereczki, director Fundația Comunitară Covasna, fundație care a asigurat mentenanța barierei până în prezent.

Este important să facem curățenie, dar și mai important este să prevenim. Bariera este una dintre soluțiile identificate de noi, după ce am testat mai multe soluții tehnologice, și intră în categoria de prevenție, pentru că aceste deșeuri nu curg mai departe spre alte localități, ci sunt colectate. Noi am adus-o și am montat-o, dar e mai important ce se întâmplă după, pentru că nu este a noastră, nu este a voastră, e a râului și a comunității. Faptul că primăria și firma de salubritate se ocupă este foarte important pentru noi. Cu mare drag o lăsăm orașului, și poate peste câțiva ani, nu va mai fi nevoie de ea.” a spus Marta Popescu, coordonator proiect Cu Apele Curate, în cadrul conferinței de presă organizată la primărie. 

Tega periodic va verifica și va colecta ceea ce se adună după această barieră, iar primăria va urmări starea ei, iar dacă este nevoie vom interveni să o reparăm și să asigurăm funcționarea permanentă. Sperăm ca, peste câțiva ani, asociațiile să aibă alte îndeletniciri, fiindcă această problemă a deșeurilor se va rezolva.” a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

În cadrul conferinței de presă au fost anunțate și rezultatele acțiunii de igienizare a Oltului pe care am organizat-o împreună cu Fundația Comunitară Covasna. 1100 de voluntari dintre care 700 elevi și 400 de adulți au colectat 4,6 tone de deșeuri de pe malurile și luciul râului Olt weekend-ul trecut. 

14 localități din județele Covasna și Harghita au fost prezente: Tușnad Băi, Ciceu, Bălan, Cârța, Sândominic, Tușnad Sat, Tușnadu Nou, Vrabia, Coșeni, Sfântu Gheorghe, Bodoc, Bixad, Valea Crișului și Dănești. 

Din cei 925 de saci de deșeuri, 50 au fost adunați în orașul Sfântu Gheorghe cu ajutorul voluntarilor de la asociația Lármafa și Liceul de Artă Plugor Sándor. Folosind o barca gonflabila a fost igienizat inclusiv luciul Oltului. 

Dacă facem o comparație și spunem că în urmă cu 3 ani am strâns 300 de saci, 50 de saci adunați acum este o reducere considerabilă și ne bucurăm foarte mult de acest lucru. Înseamnă că a avut un impact pozitiv asupra locuitorilor orașului.”, a declarat Kinga Bereczki.

Orașul Sfântu Gheorghe este un exemplu de colaborare între autorități, ONG-uri și școli și un model de bună practică privind mentenanța barierei plutitoare instalată pe râul Olt și gestionarea deșeurilor de pe malul râului. Lunar angajații firmei de salubrizare Tega verifică zonele cu probleme din proximitatea Oltului. Pentru a descuraja depunerile ilegale de deșeuri, 8 camere au fost instalate în județul Covasna, dintre care 4 în Sfântu Gheorghe și, în urma monitorizării, au fost aplicate amenzi. Toate aceste măsuri au descurajat aruncarea deșeurilor în spațiile publice. 

Sperăm ca acest model de implicare a autorităților locale pentru gestionarea deșeurilor depozitate necorespunzător pe malurile apelor să fie preluat de cât mai multe UAT-uri! 

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin