Congresul Dunărenilor 2025, ediția a III-a

congresul dunarenilor cu apele curate

𝐂𝐨𝐧𝐠𝐫𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐃𝐮𝐧𝐚̆𝐫𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫, a treia ediție, s-a desfășurat la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a reunit 60 de reprezentanți ai UAT-urilor riverane Dunării, autorități publice centrale și experți din domeniul protecției mediului pentru a discuta despre problemele și posibilele soluții legate de poluarea cu plastic a apelor și dezvoltarea sustenabilă a regiunilor dunărene.

Finanțare pentru protejarea apelor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat finanțări dedicate reducerii poluării apelor României, accentuând importanța unei colaborări eficiente între administrațiile locale și centrale.

Studiu de caz privind colectarea deșeurilor reciclabile 

Analiza realizată de asociația MaiMultVerde și asociația Ecoteca asupra colectării deșeurilor reciclabile în județele riverane Dunării evidențiază atât progresele realizate, cât și provocările persistente.

În județele riverane Dunării, problema deșeurilor, în special a plasticului, afectează ecosistemele și necesită soluții urgente.

  • Constanța și Galați se remarcă prin performanțe economice și educaționale notabile, confirmând rolul lor de centre regionale puternice. 
  • Giurgiu este cel mai vulnerabil județ, necesitând intervenții strategice pentru a-și redresa scorurile slabe la capitolele mediu, educație și populație. 
  • Caraș-Severin și Mehedinți demonstrează potențial ridicat în protejarea resurselor naturale, ceea ce sugerează că în aceste zone există potențial pentru dezvoltarea unor politici eficiente de mediu. 
  • Județele Ialomița și Brăila, vulnerabile economic, au nevoie de sprijin pentru a evita stagnarea sau declinul. 

Această diversitate subliniază necesitatea unor politici adaptate specificului fiecărui județ în parte pentru o dezvoltare durabilă de ansamblu a regiunii dunărene. Colaborarea între autorități, comunități și sectorul privat este esențială pentru reducerea deșeurilor și protejarea ecosistemului Dunării. 

Impactul Sistemului Garanție-Returnare

Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare, cu peste 3,3 miliarde de ambalaje colectate în toată țara în 2024, a contribuit la creșterea ratei de colectare separată și reducerea poluării, însă sunt necesare îmbunătățiri pentru optimizarea sistemului și creșterea beneficiilor pentru comunitate și mediu.

Via Danubiana – traseul ecoturistic al Dunării

O inițiativă promovată de asociația MaiMultVerde, Via Danubiana susține dezvoltarea sustenabilă a comunităților dunărene. 

Credit foto Vlad Bâscă

Citește comunicatul de presă || Răsfoiește albumul foto ||

Vezi Congresul Dunărenilor 2022, prima ediție || Congresul Dunărenilor 2023, a II-a ediție

***Evenimentul a găzduit o expoziție de fotografii realizate de Vlad Bâscă în mai 2019, care surprind prima tabără de igienizare #CuApeleCurate din Delta Dunării. 

***Ediția a treia a Congresului Dunărenilor a fost organizată de Asociația Mai Mult Verde, în cadrul programului Cu Apele Curate, în parteneriat cu Ministerul Mediului – România. Din 2019 până în prezent programul a mobilizat peste 10.000 de voluntari din toată țara, care au contribuit la strângerea a 492,7 tone de deșeuri din apă și de pe maluri.

Te-ar interesa și alte articole