Congresul Dunărenilor 2025: Ministrul Mediului anunță finanțare pentru programe care vizează reducerea poluării apelor din România

Congres_ministru

Tema evenimentului: Provocări și soluții pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților dunărene

Asociația MaiMultVerde și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au organizat marți cea de-a treia ediție a Congresului Dunărenilor, un eveniment dedicat comunităților riverane fluviului, care s-a axat pe schimbul de idei și soluții pentru gestionarea deșeurilor și reducerea poluării cu plastic a apelor și dezvoltarea sustenabilă a comunităților aflate de-a lungul Dunării. 

Întâlnirea a reunit la sediul Ministerului Mediului 60 de reprezentanți ai primăriilor din localitățile riverane fluviului și ai autorităților publice centrale, experți din domeniul protecției mediului, din sectorul privat și organizații neguvernamentale. Prezent la eveniment, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a subliniat nevoia de a ajunge în profunzimea comunităților dunărene și de a înțelege mai bine care sunt nevoile reale ale acestor oameni:

„Sunt convins că această calitate de a fi localitate riverană Dunării generează și provocări, la fel cum generează și oportunități. Am survolat de curând toată Dunărea și, din păcate, am observat nu doar frumusețea acesteia, dar am văzut sute de depozite ilegale de deșeuri – aproape în fiecare comunitate, așa cum se întâmpla și acum 100 de ani, localnicii obișnuiesc să își arunce gunoaiele la marginea localității. Diferența este că atunci când le cari „la pârâu” este o chestiune de timp până când vine o viitură, le mută în comunitatea din aval și tot așa, până când ajung în Dunăre. Avem în vedere să finanțăm în acest an un program care să facă apele României mai curate, de care ne dorim să beneficieze și comunitățile dunărene. Sper, prin acest eveniment, să înțelegem mai bine care sunt problemele din aceste zone și să reușim să rezolvăm din ele prin intermediul acestor finanțări.”

congresul dunarenilor 3 cu apele curate_invitati

La eveniment a fost prezentat un studiu de caz1 privind colectarea deșeurilor reciclabile în județele aflate de-a lungul Dunării, realizat de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu Ecoteca. Potrivit documentului, Constanța și Galați se remarcă prin performanțe economice și educaționale notabile, confirmând rolul lor de centre regionale puternice. De cealaltă parte, Giurgiu este cel mai vulnerabil județ, necesitând intervenții strategice pentru a-și redresa scorurile slabe la capitolele mediu, educație și populație.

Caraș-Severin și Mehedinți demonstrează potențial ridicat în protejarea resurselor naturale, ceea ce sugerează că în aceste zone există potențial pentru dezvoltarea unor politici eficiente de mediu. Totodată, județele Ialomița și Brăila, vulnerabile economic, au nevoie de sprijin pentru a evita stagnarea sau declinul. Această diversitate rezultată în urma studiului de caz subliniază necesitatea unor politici adaptate specificului fiecărui județ în parte pentru o dezvoltare durabilă de ansamblu a regiunii dunărene.

În anul 2024, au fost colectate prin intermediul Sistemului Garanție-Returnare (SGR) peste 3,3 miliarde de ambalaje, ceea ce reprezintă 54% dintre cele 6,1 miliarde de ambalaje puse pe piață. PET-urile și sticlele aproape au dispărut din pubelele de colectare a deșeurilor și s-a observat o reducere considerabilă a deșeurilor de ambalaje abandonate în natură, dar a apărut fenomenul de vandalizare a pubelelor din spațiul public. Continuarea optimizării acestui sistem este esențială pentru a maximiza impactul pozitiv și beneficiile pentru mediu și comunitate.

De la implementarea Sistemului Garanție-Returnare observăm din ce în ce mai puține PET-uri abandonate în natură și apreciem că procentul de colectare și reciclare este în creștere. În același timp, ne confruntăm cu mari provocări legate de celelalte tipuri de deșeuri – plasticul și alte ambalaje, ce nu intră sub incidența SGR, deșeuri din construcții etc. În 2024 am efectuat, în cadrul Rețelei Comunitare Cu Apele Curate, o cartare a malurilor râurilor și am identificat peste 60 de depozite ilegale de deșeuri pe Dunăre și pe afluenții săi.” a declarat Marta Popescu, coordonatorul programului Cu Apele Curate.

Marta Popescu Congresul Dunarenilor

Posibilele soluții pentru dispariția acestor depozite ilegale de deșeuri includ finanțarea UAT-urilor rurale pentru susținerea serviciilor de salubritate în zonele nerezidențiale, sprijinirea comunităților vulnerabile, desfășurarea de campanii de informare privind gestionarea deșeurilor, iar toate aceste activități depind de o bună colaborare între autoritățile locale și cele centrale.

Via Danubiana – soluție pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților dunărene

În cadrul Congresului au fost abordate, de asemenea, și oportunitățile de dezvoltare economică și ecoturistică a localităților riverane Dunării: amenajarea Via Danubiana, primul traseu de ecoturism de-a lungul Dunării, promovat de Asociația MaiMultVerde ca soluție pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților dunărene.

La scară macro, Dunărea este văzută ca frontieră de stat, cale navigabilă, resursă piscicolă, sursă de energie, lichid de răcire sau canal de deversare. De pe Via Danubiana propunem o privire de aproape. Pentru că Dunărea, cu oamenii și cu tot ecosistemul ei natural și cultural, este spectaculoasă pe fiecare din cei peste o mie de kilometri pe care ni-i oferă, nu doar în defileu sau în deltă. Via Danubiana este în același timp un companion de drum pentru cei dornici să descopere locuri noi și o invitație de bun venit din partea localnicilor bucuroși de oaspeți.” spune Teodor Mitrana, președintele Asociației MaiMultVerde.

Pentru ca turismul să se dezvolte în zonele riverane fluviului, în special în partea de sud, unde infrastructura de vizitare este aproape inexistentă, sunt necesare o serie de investiții, care să vină în sprijinul comunităților locale, dar și al turiștilor. În acest context, la eveniment au fost prezentate câteva mecanisme de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), precum și prin Administrația Fondului pentru Mediu, care vin în sprijinul primăriilor pentru realizarea de programe care vizează protecția mediului.  

***1. Datele au fost analizate pe platforma asociației Cumstam.ro, care monitorizează 600 de indicatori din domenii diverse precum mediu, educație, social, sănătate etc., oferind o perspectivă detaliată asupra provocărilor actuale din societate.

*****

Background

Prima ediție a Congresului Dunărenilor a fost organizată de Asociația MaiMultVerde în anul 2022, în parteneriat cu Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, și a reunit la București 40 de reprezentanți ai primăriilor, experți din domeniu și alte autorități centrale. A fost lansat „Deșeurile de la sate & orașe” – un ghid practic de implementare și gestiune a sistemelor de management al deșeurilor pentru autoritățile locale.

A doua ediție a fost organizată în anul 2023, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și a reunit 55 de reprezentanți ai autorităților locale și centrale. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost primul semnatar al Rezoluției pentru protejarea fluviului Dunărea împotriva poluării cu plastic și i-a invitat pe toți primarii din localitățile riverane fluviului să semneze și să adopte documentul. Rezoluția a strâns până în prezent 41 de semnături.

*****

Programul Cu Apele Curate este o inițiativă MaiMultVerde susținută de Lidl România. Strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte, cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Demersul Cu Apele Curate a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene. Până în prezent programul a mobilizat peste 10.000 de voluntari din toată țara, care au contribuit la strângerea a 492,7 tone de deșeuri din apă și de pe maluri.

Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală de protecţie a mediului cu misiunea de a da putere oamenilor și organizațiilor să găsească și să implementeze în comunitățile lor soluții pentru o viață de calitate, într-un mediu curat și sănătos. De la înființarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat în peste 100 de comunități din țară, a lucrat cu 39.900 de voluntari, a plantat 1.685.000 de puieți, a strâns peste 670 de tone de deşeuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din România și a derulat zeci de campanii naţionale de informare şi educaţie de mediu. Domeniile prioritare de acțiune sunt plantările, combaterea poluării cu plastic și educație pentru protecția mediului.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Germania și Europa. Lidl operează în prezent peste 12.350 de magazine și peste 225 de centre logistice și depozite în 31 de țări. Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. În spatele serviciilor și operațiunilor din magazine și centrele logistice stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central la Neckarsulm. În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin