Adelina Els este profesoară de limba română la Colegiul Național “Unirea” din Turnu-Măgurele.
A intrat în programul Cu Apele Curate cu gândul că schimbarea poate veni și din comunitățile mici, acolo unde, crede Adelina, spiritul comunitar a fost erodat. I-a plăcut programul pentru că i s-a părut că are potențialul de a activa spiritul comunitar, adică „acel sentiment că fiecare dintre noi este parte a unei comunități și că de fiecare dintre noi depinde felul în care arată locurile în care trăim”. Fiind o chestiune care care privește întreaga comunitate, problema plasticului adunat pe malurile sau în apele Dunării este una care poate aduce oamenii împreună.
Înainte de a intra în echipa Cu Apele Curate, Adelina a fost implicată în organizarea mai multor activități comunitare prin proiectele școlare pe care le-a coordonat, așa cum a fost, de exemplu, One World Romania la școală împreună cu BlocZero, de la care a și aflat despre program.
În cadrul programului, Adelina a avut numeroase inițiative.
Un proiect cu care se mândrește este acela de amenajare a zonei de agrement din zona de confluență a Oltului cu Dunărea, cunoscută sub numele de „Gura Oltului” și frecventată de turiști și pescari. A descoperit această zonă în timpul unei acțiuni de ecologizare, acolo aflându-se o mare cantitate de deșeuri acumulate și nicio infrastructură de colectare. „Inițial, o parte din această zonă a fost amenajată de Asociația MaiMultVerde. Au fost montate o punte de promenadă, o masă de ping-pong, coșuri de gunoi și mai multe panouri informative. Ne-am dorit să extindem amenajarea acestei zone, văzând impactul pe care l-a avut în comunitate acțiunea inițială, așa că am câștigat un grant în cadrul programului Cu apele curate 2021 și dorința noastră va deveni realitate”.
Cu toate acestea, nu toate proiectele inițiate de Adelina s-au finalizat cu succes. Ea este preocupată mai ales de Plaja Oltului, un adevărat depozit de gunoaie într-o zonă foarte frecventată de localnici, care este una dintre problemele locale identificate și rămase nerezolvate. Acolo nu există deocamdată un sistem amenajat de colectare a deșeurilor, iar demersurile făcute la administrația locală nu au primit un răspuns favorabil.
Surprizele au venit din partea oamenilor care au reacționat la inițiative sau au avut propriile inițiative.
„Am fost surprinsă când am văzut că oamenii dintr-o comunitate rurală, Islaz, s-au gândit ei înșiși să monteze câteva mese pentru picnic în zona de agrement amenajată de MaiMultVerde.
De când face parte din echipa noastră, Adelina a învățat foarte multe lucruri.
„Am învățat că schimbarea începe cu fiecare dintre noi, dar nu o putem face decât împreună. Nu e suficient să te implici de unul singur, trebuie să ai alături și alți oameni care împărtășesc aceleași valori, aspirații sau obiective. Abia atunci ai șanse de reușită. Am învățat că multe dintre problemele cu care se confruntă comunitatea nu pot fi rezolvate fără implicarea autorităților locale și de aceea trebuie să reușești să găsești cele mai eficiente canale de comunicare pentru a-i convinge să se implice în rezolvarea problemelor sesizate de cetățeni”, povestește ea.
La final am întrebat-o pe Adelina dacă există un moment anume pe care îl menționează de fiecare dată când povestește despre rolul ei de organizator comunitar este acela în care a înțeles că există oameni cărora le pasă de comunitatea în care trăiesc, chiar și în locul în care ai impresia că nu se întâmplă nimic.