Apa ne spune povestea – un mesaj artistic și ecologic pentru prezent și viitor

apa ne spune povestea cu apele curate 7

Pe 15 noiembrie, la Casa Avramide din Tulcea, a avut loc vernisajul expoziției Apa ne spune povestea, organizată de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu Asociația MATKA. Expoziția explorează simboluri și narațiuni ale apei, accentuând efectele poluării cu plastic și ale schimbărilor climatice, prin lucrările a 11 artiste și artiști din țări riverane Dunării.  Evenimentul face parte din programul Cu apele Curate, inițiat în 2019 de asociația MaiMultVerde cu sprijinul Lidl România. 

Lucrările prezentate propun perspective originale asupra modului în care relaționăm cu apa, atât ca resursă vitală, cât și ca entitate ecologică cu care împărtășim un destin comun. „Arta are capacitatea de a transmite mesaje puternice. Prin această expoziție, artiștii subliniază importanța colaborării pentru protejarea mediului și asigurarea unui viitor mai curat și mai sustenabil. Vă invităm să descoperiți aceste lucrări care îmbină creativitatea cu teme ecologice esențiale.” spune Marta Popescu, coordonator program Cu Apele Curate. 

Artiste și artiști: Nadja Kracunovic (Serbia / Germania), Veronika Varga (Ungaria), Daria Anghel (România), Vitaly Yankovy (Ucraina), Manuela Pauk (Croația), Nina Blume (Germania), Marco Verhoogt (România), Lukatoyboy (Serbia / Germania), Agnes Bakucz Canário (Austria), Mihaela Vasiliu & Mara Oglakci (România). 

Regenerare și conștientizare privind apa

Curatoarele Mihaela Cîrjan și Daniela Custrin au structurat expoziția astfel încât  să ofere publicului o experiență multisenzorială și o provocare de a reflecta asupra rolului apei în viețile noastre.

„Expoziția prezintă perspective diferite asupra relației cu apa și îndeamnă la reevaluare și grijă față de aceasta. În fața realității curente, a schimbărilor climatice tot mai accentuate și a distrugerii naturii, datorate inclusiv poluării cu plastic, lucrările amintesc relația de interdependență pe care o împărtășim cu apa și cu celelalte elemente non-umane care, împreună, ne formează habitatul și ne fac posibilă existența. Numai o asemenea reevaluare, care permite considerarea relației cu natura înaintea relațiilor economice la toate nivelurile, poate contribui la diminuarea efectelor negative ale supraexploatării și poluării apelor și mediului.” – spune Mihaela Cîrjan, co-curatoarea expoziției.

Lucrările expuse, rezultat al rezidenței artistice derulate anul acesta în Sulina, între 12 și 26 septembrie, sunt repere pentru realitatea ecologică a prezentului, dar și scenarii posibile care încurajează un viitor regenerativ pentru natură. 

„Delta nu mai arată ca înainte, dar nici nu reflectă cum va fi în viitor. Delta se transformă perpetuu. Delta este în perpetuă transformare, fie ca răspuns la schimbările condițiilor climatice, fie ca rezultat al activității industriale umane. Zonele umede vor fi întotdeauna în schimbare, ceea ce demonstrează capacitatea acestor ecologii de a se adapta la condițiile de mediu în schimbare. Caracterul schimbător al peisajului este sursa rezilienței deltei.” –  Veronika Varga, Ungaria

„Nonlocalitatea este o caracteristică care face ca atât Dunărea, cât și Marea Neagră să existe între granițe, între națiuni, permițând navelor de marfă din orice geografie să-și urmeze cursul în interiorul venelor lor umede și transparente.” – Vitaly Yankovy, Ucraina

„Pentru mine a fost întotdeauna foarte important să înțeleg cu adevărat care este realitatea de aici, pentru că, deși nu avem un contact zilnic cu ea, îți schimbă, de fapt, complet viața.” – Marco Verhoogt, România

„Delta este atât o amintire a ceea ce a fost pierdut în amonte, cât și o celebrare a rezilienței vieții în locurile în care natura încă prosperă.” – Manuela Pauk, Croația

Rezidența artistică s-a axat pe explorarea practicilor artistice menite să sensibilizeze publicul asupra importanței ecologiei apei și a protejării fluviului Dunărea. În primele zile ale rezidenței, artiștii au participat la Festivalul Dunării, interacționând cu artizani locali și descoperind istoria portului Sulina.

Expoziția reunește diverse medii artistice, de la fotografie și artă video la performance și text, conturând o imagine complexă a relației om-natură și a responsabilității ecologice. 

Artiștii ne invită să reflectăm și să acționăm pentru un viitor mai curat, reamintindu-ne că Dunărea unește 10 țări, iar protejarea apelor fluviului împotriva poluării cu plastic necesită acțiuni comune, constante și unitare.

Programul de vizitare:
Expoziția poate fi vizitată până pe 1 decembrie, de marți până duminică, între orele 9:00 – 17:00, cu ultima intrare la ora 16:30. Taxa de intrare este de 10 lei (preț întreg) și 5 lei (preț redus).

Parteneri: Muzeul de Artă și Casa Avramide Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Asociația Cu Drag din Sulina, Asociația Makaia, Plastic Art Performance Collective, watering WORDS.

Credit foto: Vlad Bâscă

*****

Rezidența Artistică #CuApeleCurate, coordonată de asociațiile MaiMultVerde și Matka, face parte din programul Cu Apele Curate, lansat în 2019 cu sprijinul Lidl România ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane Dunării.

MATKA este o organizație non-guvernamentală, non-profit, care îmbină empatia pentru un mediu social în urgentă nevoie de dezvoltare cu energia segmentului cultural și artistic, aflat în continuă expansiune și concretizare. Activitatea asociației urmărește implicarea în acțiuni sociale, educaționale și culturale, precum și promovarea culturii și a artelor în general, cu accent pe arta contemporană. Printre obiectivele MATKA se numără intervenția culturală în scop social, promovarea artei și a culturii, promovarea diversității și echității sociale, a sprijinului comunitar, încurajarea educației, a unui mediu și a unui trai sănătos și creativ. MATKA crede că educația prin cultură este una cu impact de lungă durată, care generează mentalități deschise și libere și indivizi sensibili la societate. 

Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum „Există viață după colectare” sau „Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 630 tone de deșeuri din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Germania și Europa. Lidl operează în prezent peste 12.350 de magazine și peste 225 de centre logistice și depozite în 31 de țări. Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. În spatele serviciilor și operațiunilor din magazine și centrele logistice stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central la Neckarsulm. În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin