Andreea Stan, organizatorul nostru comunitar din Brăila, a aflat că stă în puterea fiecăruia să schimbe lucrurile în bine în comunitatea în care trăiește, totul este să își dorească: orice om are puterea de a se face auzit și mai ales de a dialoga și lucra cu autoritățile locale, le-a demonstrat asta până și celor mai mari sceptici.
Andreea nu era străină de tot ce înseamnă implicare în comunitate. Când a aflat despre proiectul nostru, ea deja organiza ateliere de lectură pentru copii, workshop-uri pentru părinți, strângeri de fonduri pentru copii bolnavi și era implicată în reamenajarea secției de pediatrie a spitalului județean.
Deoarece crede că orașul ei are un potențial care merită valorificat și pentru că dorește să-i ofere fiului său șansa de a crește într-o zonă mai curată, mai bine organizată, cu mai multe oportunități, Andreea n-a stat prea mult pe gânduri când ni s-a alăturat.
Aproape că nici nu a realizat că și-a schimbat stilul de viață – rutina zilnică a familiei legată de consum și atitudinea față de resursele naturale a venit natural odată cu implicarea în grupul comunitar. Văzând lumea într-o lumină nouă, Andreea a depistat neajunsurile comunității din punct de vedere ecologic/sustenabil.
Așa a prins viață primul ei proiect inițiat din pielea unui organizator comunitar Cu Apele Curate
În Brăila, colectarea uleiului uzat nu era posibilă în vara anului 2019. Problema a fost evidențiată și dezbătută într-una dintre întâlnirile grupului de inițiativă creat de ea – „Cineva a propus ca soluție să colectăm prin intermediul unor școli și să îl ducem la vaporul cu zbaturi Borcea, care funcționează inclusiv cu ulei uzat.” Inițial a venit ca o provocare identificarea administrației vasului, dar de îndată ce-au aflat, au obținut chiar și sprijinul Primăriei și al Inspectoratului Școlar Județean pentru faza de implementare a proiectului. Recipientele metalice pentru colectarea uleiului le-au fost puse la dispoziție de către un service auto după ce acestora li s-a cerut ajutorul – un exemplu bun de reutilizare.
„Am inițiat parteneriatul cu 3 școli care au început să colecteze ulei. Am găsit voluntari care au desfășurat ateliere în cele trei școli – au făcut experimente cu copiii pentru ca aceștia să conștientizeze câte tipuri de deșeuri ajung în apă și faptul că unele, precum PET-urile, pot fi extrase, dar altele, precum uleiul nu mai pot fi colectate. Le-au explicat copiilor impactul pe care pojghița de ulei formată la suprafața apelor îl are asupra viețuitoarelor marine și i-au încurajat să aducă uleiul folosit în bucătăriile lor la școală.”
Închiderea școlilor nu le-a venit în ajutor, iar coordonarea tuturor instituțiilor implicate în proiect, a fost, de asemenea, o provocare. O altă problemă, mai mică, este dificultatea de a derula acțiuni constante care să țină activ interesul copiilor, părinților și cadrelor didactice pe obiectivul pe care și l-a propus.
Nu este o muncă ușoară, dimpotrivă, este dificil să gestionezi timpul dedicat activității de organizare a comunității. Satisfacția că orașul și comunitatea se dezvoltă a primat însă, în special pentru că poate oferi alte perspective copilului ei. Mai mult, a legat noi prietenii, le-a consolidat pe cele mai vechi și, în câteva situații, s-a distanțat de persoanele care nu au putut tolera schimbarea atitudinii ei față de mediu, consum, resurse naturale și implicare civică.
Nu întotdeauna se leagă proiectele la care lucrează
Cu o astfel de situație s-a confruntat când a încercat să găsească o soluție pentru Plaja Perla, o plajă de pe malul Dunării, frecventată de mulți oameni care lasă în urma lor deșeuri, sub pretextul că nu au unde să le depoziteze pentru că nu există punct de colectare. A depistat problema, urma să propună o soluție – „Având în vedere faptul că plaja este inundabilă, am propus amplasarea unui punct de colectare a deșeurilor pe malul opus plajei, de unde oamenii iau bac-ul către plajă, astfel încât aceștia să își poată aduce deșeurile la întoarcere.”
În proiectul lor mai erau prevăzute: doua panouri informative, unul lângă tomberon și altul pe plajă, o campanie de igienizare a plajei, o campanie de informare a populației, o campanie de distribuție a sacilor menajeri în rândul persoanelor care traversează Dunărea cu bac-ul spre plajă.
”Am obținut acordul și implicarea Direcției Silvice care administrează plaja. A fost nevoie de o perioadă mai lungă de negocieri cu primăria, fiind și contextul neprielnic în care majoritatea fondurilor erau direcționate spre problemele create de pandemie, începuse deja sezonul rece și oamenii nu mai mergeau la plaja, așa că am convenit să reluăm discuțiile la finalul anului 2020, când se va stabili bugetul pentru anul 2021.” Zis și făcut! Proiectul ar fi putut rămâne ușor în lista celor nerezolvate dacă aceștia nu continuau discuțiile cu administrațiile competente. Totuși rezultatul este unul diferit. După 1 an în care grupul a făcut demersuri civice adresate primăriei, instituția s-a angajat să monteze pubelele, iar gunoiul să fie cu regularitate ridicat de către firma de salubritate. Grupul a convins și Romsilva să instaleze panourile de informare pentru păstrarea curățeniei în zonă, iar membrii grupului au fost implicați în conceperea graficii panourilor.
Dincolo de lucrurile concrete realizate, impactul Andreei în comunitate se măsoară prin numărul oamenilor care au aflat despre Cu Apele Curate și care au înțeles că pot schimba ceva, la nivel individual sau colectiv. Oamenii au văzut că se poate, că există alternative la plastic și că purtăm cu toții această responsabilitate a schimbării, nu doar profesorul, primarul, statul. Andreea a demonstrat că vocea oricăruia dintre noi se poate face auzită și că inițiativa trebuie să ne aparțină. Nu totul este negru în instituțiile statului, mulți oameni-cheie din interior sunt deschiși la colaborare și pun pasiune în dezvoltarea orașului așa cum o facem și noi, este necesar doar să îndrăznim să ne implicăm. După tot acest timp în care a fost organizator comunitar Cu Apele Curate, Andreea a ajuns la concluzia că există soluții. Oamenii vor să se implice, dar nu știu cum. Important este să avem încredere în ei, să-i valorizăm și reușitele nu vor înceta să apară. – „Este un vis frumos care necesită multă muncă.”
Între timp, Andreea a mai finalizat 2 proiecte începute anul trecut – montarea unui pește container și realizarea unei piese de artă urbană pe un tramvai. Aceasta a reușit tot ce și-a propus consolidând grupul de inițiativă locală pe care, de altfel, Andreea vrea să-l extindă către adolescenți – grup pe care să îl coordoneze pentru a-și face auzite vocile. Mai mult, Andreea nu vrea să se oprească la schimbările aduse comunității din Brăila, ci își dorește să aducă tot ce a creat mai aproape de comunitățile din mediul rural din preajma orașului.
Datorită Andreei și grupului ei de inițiativă am reușit să schimbăm în bine comunitatea locală din Brăila, iar pentru asta îi suntem recunoscători și îi mulțumim că face parte din echipa Cu Apele Curate!