350 voluntari au strâns 6,5 tone de deșeuri în cadrul acțiunii de igienizare „Împreună curățăm Oltul”, organizate în parteneriat de Asociația MaiMultVerde și Fundația Comunitară Covasna, sâmbătă, 11 septembrie. Ecologizarea s-a desfășurat pe tronsonul Bălan (la izvor) – Ilieni (jud. Brașov). La acțiune au participat 18 localități din județele Harghita și Covasna. Evenimentul a fost susținut de ABA Olt.
Acțiunea de ecologizare este o componentă a proiectului „Oltul cu apele curate”, desfășurat de Fundația Comunitară Covasna în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde. În cadrul acestui proiect a fost montată o barieră plutitoare în dreptul localității Sf. Gheorghe, la 100 de metri de punctul de vărsare al râului Debren în Olt, cu scopul de a opri și colecta deșeurile aduse de apă. În etapa următoare, cu sprijinul autorităților și poliției locale, vom amplasa panouri informative și camere video pe malurile Oltului, astfel încât persoanele care abandonează deșeuri în aceste zone vor fi identificate și amendate.
Proiectul„Oltul cu apele curate” este parte din programul multianual „Cu Apele Curate”, susținut de Lidl România, ce urmărește reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi.
„Asociația MaiMultVerde este o organizație care și-a asumat obiectivul de a forma și crește comunități active care produc schimbări durabile în România, prin urmare este o mare bucurie pentru noi de fiecare dată să organizăm evenimente cu voluntari. Interacțiunea cu oameni care ne împărtășesc valorile și se implică alături de noi este componenta cea mai importantă a tuturor programelor noastre. Schimbările durabile au loc întotdeauna de jos în sus, de aceea programul „Cu Apele Cutate” se axează pe dezvoltarea și responsabilizarea cetățenilor, pe participarea lor la viața comunității. Le mulțumim tuturor voluntarilor și partenerilor noștri alături de care am curățat o porțiune însemnată din râul Olt. Datorită lor, Oltul are azi apele considerabil mai curate. Iar prin cea următoarea etapă a proiectului – montarea camerelor video – ne vom asigura că le păstrăm curate.”
“Este frumos când atâţia oameni se aliniază unui scop bun, pentru că despre asta este vorba. Fundația Comunitară Covasna lucrează pentru comunitate alături de comunitate. Misiunea fundației este de a face viața covăsnenilor mai frumoasă, componenta de protejare a mediului fiind foarte importantă în acest sens. Suntem convinşi că prin implementarea proiectului ‘Oltul cu apele curate’ reuşim să transmitem un mesaj puternic la nivel de societate, un semnal de alarmă pentru a fi mai conştienţi şi a lua măsuri atât individuale, cât şi politice pentru a păstra mediul curat şi sănătos. Le mulţumim tuturor voluntarilor care s-au implicat în acţiunea din sâmbătă, precum şi instituţiilor de stat, primăriilor şi organizaţiilor civile care ne-au fost parteneri în organizare, mobilizare şi realizare, reuşind astfel să ducem la bun sfârşit o muncă comună de aproape o jumătate de an”, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.
În etapa următoare, cu sprijinul autorităţilor şi poliţiei locale, vor fi amplasate panouri informative şi camere video în mai multe locuri din apropierea Râului Olt unde se depozitează ilegal deşeuri, pentru descurajarea acestui fenomen.
Monitorizarea va fi făcută, pentru început, de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Sistem de management integrat al Deşeurilor (ADI-SMID) din judeţul Covasna”.
“Este un lucru foarte complex, pentru că nu este vorba doar de a cumpăra câteva camere video. Vorbim pe un termen de doi ani de zile, e nevoie de asigurarea internetului, asigurare mentenanţei, asigurarea eventualelor schimburi de acumulatoare şi aşa mai departe. Eu sper că va avea un rezultat bun. Însăşi prezenţa camerei ar trebui să sperie pe cei care nu respectă legea. Dacă nu, în urma monitorizării putem să-i identificăm noi. Deocamdată montăm camere de supraveghere în punctele, într-adevăr, critice, dar dacă dau rezultate, suntem pregătiţi să mergem în continuare cu mai multe camere de supraveghere. Aşteptăm rezultatele acestei monitorizări”, director ADI-SMID, Ambrus Jozsef.
Acţiunea de ecologizare a fost precedată, în luna august, de montarea unei bariere plutitoare în dreptul municipiului Sfântu Gheorghe, la circa 100 de metri de punctul de vărsare al pârâului Debren în Olt, cu scopul de a opri şi colecta deşeurile aduse de apă.