Vine vara, bine-mi pare, eu beau de la țâșnitoare!

Sustenabilitate – un cuvânt mare, care desemnează o realitate complexă, dar care le-a intrat multora în vocabularul cotidian, fie ei specialiști sau pur și simplu cetățeni cu spirit de inițiativă și simțul responsabilității. Ce înseamnă sustenabilitatea, care sunt acele comportamente sustenabile pe care le putem adopta ușor fiecare dintre noi și care vor avea un impact considerabil per ansamblu în comunitate? Pentru că sustenabilitatea = o viață cu o calitate mai bună pentru toată comunitatea, nu doar pentru câte un individ la el/ea acasă.

Organizațiile nonguvernamentale vorbesc adesea despre modele de bună practică.

Pentru noi seria modelelor de bună practică începe de la apă, sursa vieții. Unul dintre miturile pe care ne-am propus să le spulberăm este acela că apa curată, potabilă și hrănitoare vine doar la PET.

Știați, însă, că, la nivel global, în fiecare minut, peste 1.000.000 de sticle din plastic sunt vândute și, implicit, aruncate. Recipientele din plastic au transformat atât industria de băuturi cât și obiceiurile noastre în multe privinte, astfel, sticlele și capacele pentru sticle se clasează pe locurile trei și patru în topul celor mai colectate resturi din plastic de pe plajele din peste 100 de țări. O parte semnificativă din sticlele vândute și abandonate conțin apă îmbuteliată, a cărei producție utilizează de 2.000 de ori mai multă energie comparativ cu producerea apei de la robinet.

De aceea, un model de bună practică pe care mizăm când vine vorba de sustenabilitate este sticla reutilizabilă. Pentru ca schimbarea să fie completă este necesar ca apa cu care reumplem sticla reutilizabilă să nu vină tot din PET, doar că dintr-unul mai mare. Mulți dintre voi știți deja de cănile de filtrare a apei, iar următorul pas natural este instalarea unui sistem de tratare a apei direct în propria bucătărie.

După ce am montat filtre de apă în școlile din Brăila și Cernavodă în primul an de program „Cu Apele Curate”, cei de la Aquaphor ne-au ajutat să ducem mai departe această acțiune și în Zimnicea.

Sub sloganul „Bea de aici, nu cumpăra la PET!”, am instalat la Liceul Teoretic din Zimnicea 8 sisteme de filtrare a apei Aquaphor Eco, pentru a limita consumul de apă la PET. Astfel, cei 500 de elevi și profesori din liceu beneficiază acum de apă de cea mai bună calitate, proaspătă și sigură. Pentru că știm că tinerii sunt receptivi la nou și dornici să se implice în cauze sociale și de mediu, îi încurajăm pe toți elevii din liceu să renunțe la PET și să bea de la robinet!

Sistemele Aquaphor pentru instalare sub chiuvetă – filtrele pentru robinete sau cele de osmoză inversă – filtrează între 4.000 si 8.000 de litri de apa pură, echivalentul a până la 4.000 de sticle din plastic. În plus, toate cartușele Aquaphor sunt reciclabile.

I-am rugat pe partenerii noștri de la Aquaphor să ne împărtășească câteva dintre concluziile lor în ce privește cererea pentru sistemele de filtrare a apei din ultimii ani, având în vedere interesul crescut față de sustenabilitate. Am aflat astfel că ei au observat un „trend ascendent și o preocupare activă a consumatorului final pentru un mod de viață sustenabil, ce implică reducerea consumului de plastic“.

În continuare noi ne permitem să sperăm și să visăm cu ochii deschiși ca acest model de bună practică să fie adoptat în toate instituțiile din România, poate chiar stradal și bineînțeles, toate acestea pentru o viață cu cât mai puține deșeuri de plastic.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin