Rechinul gunoier

Pe 18 octombrie, în cadrul unui eveniment organizat împreună cu Lidl Romania , CeRe, One World Romania la Școală Asociatia pentru Relatii Comunitare, la care au participat reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, autorități și presă, am lansat la apă, în premieră națională, drona Waste Shark – una dintre cele mai avansate tehnologii de recoltare a deșeurilor plutitoare.

Ce și cum face drona Waste Shark? Adună deșeurile plutitoare din locurile greu accesibile de la suprafața apelor. Drona este ghidată prin telecomandă de operator către gunoaiele plutitoare, este propulsată electric, cu ajutorul unei baterii cu o autonomie de circa 8 ore, iar propulsoarele ei sunt protejate, astfel încât funcționarea ei silențioasă să nu perturbe viața subacvatică. Aceasta poate aduna până la 500 kg. de deșeuri într-o zi bună. Mă rog, cât de bună poate fi o zi în care realizezi că jumătate de tonă de gunoi plutitor este doar o mica parte din mizeria orașului în care trăiești.

E drept, România nu a ajuns încă la nivelul de bunăstare la care să vedem yachturi pe Dâmbovița sau pe Olt, dar credem că prezența unei astfel de drone prin apele noastre este un mic pas spre civilizație. Ne gândim că producătorul de astfel de “rechini gunoieri” ar putea veni, pe viitor, cu o variantă mai avansată de “rechin”, care, după modelul din filmul Fălci, să sară și pe uscat, să-i sperie pe cei care aruncă deșeuri în ape.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin