Inspirați de Alex și grupul local de inițiativă, cetățenii giurgiuveni își găsesc vocea

Cu Alex ne-am cunoscut în tabăra de ecologizare de la Sfântu Gheorghe, în Deltă. Acolo a avut ocazia să petreacă ceva timp și în comunitate și să vadă care sunt gândurile locuitorilor și cum îi influențează tot plasticul din satul lor. “Am constatat că nu erau foarte informați cu privire la legislație și că nu erau conștienți de cât de multe ar putea face dacă ar vrea să se implice în mod direct. A intrat în proiect cu dorința de a îi sprijini pe cei care doresc să fie implicați și să aibă o voce, dar nu știu cum sau nu au resursele necesare la îndemână. A condus-o dorința de a face o schimbare în bine și de a avea un grup de oameni cu care să poată lupta pentru protejarea mediului înconjurător și nu numai: “mi-am dorit tare mult să pot să am discuții și să generez idei împreună cu oameni care vor să fie activi în comunitatea lor”.

Alex se definește ca fiind o activistă: „am marele noroc să nu consider ceea ce fac muncă, este parte din mine și din identitatea mea. Sunt activistă și punct…nu doar la muncă fac asta :).” A reușit să coaguleze grupul de inițiativă, alături de care luptă pentru diverse cauze, așa cum este mediul, și care a devenit o voce a comunității: “Lumea ne știe și ne urmărește. Am adus comunitatea în stradă și spiritul civic a ieșit la suprafață. Am creat o conexiune între vocile cetățenilor și autorități, momentan una mică, dar dorim să o creștem.” Acum cetățenii simt că pot dialoga cu autoritățile pentru a-și rezolva problemele. Cu toate aceastea, ei sunt conștienți că încă mai au de învățat și de construit. Alex crede în schimbare și în implicare și crede în puterea oamenilor de a colabora, pentru că lumea nu se va schimba de la sine – doar oamenii împreună o pot schimba.

Cu toate acestea, viața de activist nu e ușoară. Familia o susține, are prieteni care o ajută – cu un sfat, cu o editare grafică, cu materiale, cu un like sau cu un share pe Facebook, însă au fost și cazuri când a renunțat la amici care nu gândeau la fel ca ea.

Când o întrebi de care dintre acțiunile ei este foarte mândră, Alex povestește despre muralul realizat de comunitatea din Giurgiu. Își amintește că a durat considerabil mai mult decât anticipaseră – abia după 3 luni au primit un răspuns ferm de la primărie și un perete pe care să picteze muralul, care nu era exact cel pe care și-l doreau. A mai durat mult și să aducă în țară, în plină pandemie de COVID 19, un anume tip de vopsea care purifică aerul prin proprietățile pe care le are. N-a fost ușor, au existat multe piedici, însă toate acestea nu au mai contat în acele 3 zile în care au pictat peretele și au stat de vorbă cu concetățenii lor despre poluarea cu plastic. „Atunci am înțeles că acțiunile noastre au impact și că oamenii doresc să se implice, să-și schimbe comportamenul, însă au nevoie de susținere și de alți oameni care să-i încurajeze, să le ofere alternative și informații. Atunci am simțit cel mai puternic comunitatea și noțiunea de implicare dezinteresată”, povestește Alex.

 

Experiența voluntariatului civic a învățat-o să fie flexibilă și adaptabilă, să se documenteze constant, să asculte și să negocieze, să aibă răbdare și să accepte că uneori poți merge înainte doar cu pași mici. Și mai ales să nu renunțe la planurile ei, chiar dacă a venit pandemia și a oprit multe inițiative.

„Acum sunt mult mai informată și mai implicată în relația cu autoritățile locale, sunt mult mai curajoasă și dornică să schimb lucrurile în mod concret. Am devenit mult mai conștientă de acțiunile mele și de modul în care îi pot mobiliza pe alții să se implice activ în comunitate”, spune Alex.  Să fii flexibil înseamnă uneori să-ți reordonezi prioritățile, dacă este nevoie, așa cum s-a întâmplat atunci când au pus pe hold planul de amenajare a unui foișor pentru tineri într-un parc din Giurgiu.

Pentru viitor, grupul de inițiativă și-a propus să încerce să fie mai prezent în discuții cu autoritățile locale, să continue să crească numărul de voluntari și de membri ai grupului. În această notă, un mesaj din partea Alexandrei pentru cei care vor să se implice: Haide! Toată lumea are o voce și tare mult ne-ar plăcea să o auzim. Fiecare își găsește locul său în comunitate, doar să își dorească asta și să aibă încredere că îi suntem alături.Alex este fericită să facă parte dintr-o comunitate vie, activă și crede că împreună pot muta munții din loc. Nu o deranjează că oamenii au de multe ori păreri contradictorii, dacă asta conduce la perspective cu impact pozitiv 😊

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin