Cu apele curate de la Nord la Sud

„S”-ul pe care îl vedeți în fotografia alăturată vine de la Sud. A fost zugrăvit pe peretele unui bloc din Zimnicea, cea mai sudică localitate din România. Alex Baciu este artistul care ne-a ajutat să le vorbim oamenilor despre proiectul nostru de curățare a Dunării. Autorul a pus acolo o parte din roza vânturilor, mai exact partea ei sudică. Apar în imagine trei din cele patru elemente primare: apă, pământ și aer, pe registre ce compun întregul S.

Realizarea muralului e o poveste în sine. Alex ar putea vorbi ore în șir despre experiența petrecută între 28 august și 2 septembrie 2019, despre domnul cu macaraua, despre fetița de la etajul doi, care a vrut să coloreze pereții în galben, despre locuitorii din Zimnicea, care veneau în fiecare dimineață să-și bea cafeaua curioși de cum avansează pictura, despre copiii care seara, înainte să înceapă fotbalul în curtea școlii, inspectau stadiul lucrărilor, despre felul în care desenul a devenit, pe parcurs, al lor. De fapt asta am și vrut de la bun început, încă de când ideea picturii era doar în mintea noastră: ca isprava asta să fie a celor din Zimnicea.

Poate data viitoare va fi mai mult galben, cum a vrut fetița de la doi, poate îl vom lăsa mai mult pe domnul cu macaraua să participe la trasarea tușelor și poate vom avea acolo și niște urme de mingi, de la puștanii din curtea școlii.

Important este că acum ne-am bucurat de sprijinul deplin al Primăriei din oraș, care ne-a pus la dispoziție toate lucrurile de care am avut nevoie, de la materiale și utilaje, la oameni.

În opt zile am reușit să schimbăm fațada unui bloc. Poate în opt luni reușim să schimbăm fața Dunării. Hai că se poate!

#Muralul ridică moralul

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin