Barieră în calea poluării

Anul acesta am sărbătorit Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie, la Craiova, pe Jiu, unde am reușit să montăm o barieră împotriva deșeurilor din plastic. Nu vă gândiți că am instalat bariere pe marginea râului care să-i oprească pe cei care deversează. Nu ne-ar fi ajuns întreaga producție de bariere din lume, oricare ar fi ea. Bariera noastră plutitoare intervine după ce o parte din rău s-a produs, oprind deșeurile ce plutesc la suprafața apei. Aceasta are 90 de metri lungime, este făcută în Finlanda din cilindri de poliuretan flotabili și va rămâne instalată de-a latul Jiului, pe lacul de acumulare al hidrocentralei Ișalnița, un an, timp în care estimăm că va recolta cam 20 de tone de deșeuri, în principal din plastic. Apoi, în funcție de rezultate, avem de gând s-o mutăm pe alte râuri sau să mai aducem în țară și alte baraje ecologice ca acesta.

Ne-au fost alături Asociația Ape fără Plastic și Administrația Bazinală de Apă Jiu, precum și Lidl România, partenerul întregului program Cu Apele Curate, care dealtfel este doar o parte a strategiei mai largi “Reset Plastic” a grupului Schwarz, din care face parte și retailer-ul România.

Bariera flotabilă este montată la numai 12 km de Craiova, pe Jiu, râul care asigură și alimentarea cu apă a orașului. Așa că sperăm ca o apă de la robinet mai curată să-i facă pe oameni să renunțe, măcar parțial, la “apa mai curată” din peturile de plastic, care, ironia sorții, fac apele noastre și mai mizerabile. Am ajuns ca în secolul XXI să rescriem circuitul apei în natură: “O apă mai curată, din peturi aruncate aiurea, duce la o apă foarte poluată.” Să nu uităm că Dunărea transportă zilnic 4,2 tone de deșeuri și, până să ajungem noi să populăm râurile din România cu roboți-rechini mâncători de gunoaie sau să montăm bariere plutitoare peste tot, putem face singuri ceva reducându-ne consumul uzual de plastic.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin