LOGO_FINAL_MaiMultVerde-1
logo-CuAC

#CleanWaters Artistic Residency Open Call

icon1

Suntem foarte încântați să anunțăm apelul deschis pentru prima Rezidență Artistică Cu Apele Curate, ce va avea loc în perioada   12–26 septembrie 2024 la Sulina, în Delta Dunării, România. Apelul este gratuit și deschis pentru toți artiștii și cercetătorii care trăiesc în România / Moldova / Ucraina / Bulgaria / Serbia / Croația / Slovacia / Ungaria / Austria / Germania, care lucrează cu practici sau teme legate de ecologia apelor, Dunăre și impactul poluării cu plastic asupra acestor ecologii.

Proiectul își propune să conecteze 10 profesioniști din jurul Dunării pentru o rezidență artistică de 12 zile care explorează potențialul generator al artei și al colectivității în reinventarea modurilor în care ne conectăm cu natura.

Rezidența presupune locuirea într-o casă comună, gătitul împreună cu resursele locale și împărțirea meselor, dar și cunoașterea orașului Sulina, a locuitorilor săi, incredibila biodiversitate și provocările din Delta Dunării. Procesul de lucru este imaginat ca un schimb de experiență, de cunoștințe și practici între participanți care lucrează în medii diferite. Astfel se va ajunge la idei și opere de artă care vor fi împărtășite prin expoziții în comunitățile din România care trăiesc de-a lungul Dunării. 

Rezidența Artistică #CuApeleCurate, coordonată de asociațiile MaiMultVerde și Matka, face parte din programul Cu Apele Curate, lansat în 2019 cu sprijinul Lidl România ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane.

Regulament Rezidență Artistică #cuapelecurate

Unde?​

Sulina, Delta Dunării, România

Când?

12-26 Septembrie 2024

Criterii de eligibilitate

 • Țară: artiști și cercetători rezidenți într-una dintre țările riverane Dunării: România, Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Croația, Slovacia, Ungaria, Austria, Germania.
 • Domeniu: artiști și cercetători care lucrează cu practici și teme privind ecologia apelor, Dunărea și impactul poluării cu plastic a apelor dunărene, indiferent de categorie.
 • Vârstă: 18+

 

Ghid de aplicare

Înregistrarea este gratuită. 

Solicitanții trebuie să depună o cerere în limba engleză care să includă:

 • DESCRIEREA proiectului artistic sau a cercetării care se va desfășura în timpul rezidenței (propunere de text – max. 1500 de caractere fără spații). Poate fi însoțită de imagini (maxim admis 10 MB). Solicitanții pot dezvolta o parte dintr-un proiect antecedent sau în derulare, care se concentrează pe tema programului.
 • PORTOFOLIU: 10 pagini max (10 mb).
 • BIOGRAFIE: 1 pagină max.

Aplicațiile admise sunt numai cele depuse prin intermediul formularului online. Odată depusă, cererea nu poate fi modificată.

 

Rezidența include

 • cazare în camere duble;
 • acces la spațiul comun de lucru (exterior/interior);
 • gătit în echipe, cu resurse locale, ca o modalitate de a împărtăși și de a ne cunoaște;
 • excursii în Delta Dunării;
 • cheltuielile de transport acoperite;
 • fiecare participant primește un grant de 500 euro.

Pe parcursul Rezidenței, fiecare participant va lua parte la dezbateri comune și își va prezenta activitatea grupului. Lucrările de artă produse trebuie să fie ușor de transportat, deoarece vor fi expuse în alte orașe riverane Dunării, în România, în toamna anului 2024. În primele zile de Rezidență, 12-14 septembrie, proiectul include participarea la Festivalul Dunării de la Sulina, care constă în 3 zile de ateliere, dezbateri, sport, proiecții de filme și concerte axate pe importanța protejării apelor Dunării.Procesul de selecție

Vor fi selectați 10 rezidenți, dintre care 2 din România. Juriul va acorda o atenție deosebită față de calitatea proiectului, legătura acestuia cu tema rezidenței, activitatea solicitantului și posibilitatea de realizare a propunerii în intervalul de timp disponibil. Juriul este format din curatoarea proiectului, Mihaela Cîrjan, alături de Edith Làzàr și Daniela Custrin, în calitate de curatoare invitate. Rezultatele vor fi anunțate pe 29 iunie, de Ziua Internațională a Dunării.

icon1

Aplică pentru Rezidența Artistică aici

Termen limită: 15 Iunie 2024, 23:59 EET 

Contact: mihaela@maimultverde.ro