Comunitate

Scopul proiectului Cu Apele Curate este este să genereze o intervenție în sensul reducerii canității de plastic din apele Dunării, o acțiune care va viza atât poluarea istorică, prin activități de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și identificarea și aplicarea măsurilor de prevenire și combatere a deversărilor viitoare.

Locuitorii orașelor dunărene sunt primii afectați de poluarea apelor cu plastic și, în același timp, sunt și cei ale căror inițiative pot avea un impact direct asupra ameliorării situației actuale.

Principala miză a evenimentelor este coagularea comunității locale în jurul acestei probleme comune, care se adresează tuturor locuitorilor, indiferent de vârstă sau ocupație.

Organizare comunitară

În primul an al programului Cu Apele Curate, am pornit la drum cu o mare dorință de a produce schimbări în ceea ce privește combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor cu un singur cetățean (organizator comunitar) în fiecare dintre cele 10 comunități de pe malul Dunării.

Treptat, prin procesul de organizare comunitară, acesta a reușit să aducă alături alți membri ai comunității interesați de tematica proiectului. Localnicii au participat la diferite evenimente comunitare, igienizări și campanii de informare. Unii au rezonat cu importanța reducerii poluării cu plastic și au decis să se implice mai mult. Relațiile între membrii grupului civic s-au consolidat treptat, iar spre finalul primului an existau deja 6 grupuri civice active și 2 grupuri în formare.

Cu cât grupul civic s-a maturizat, cu atât responsabilitățile în cadrul acestuia au fost împărțite, cetățenii și-au asumat diferite roluri, iar vizibilitatea evenimentelor organizate în fiecare oraș a crescut. În al doilea an s-a produs transferul de putere de la organizatorul comunitar la grup.

Finalul celui de-al doilea an al programului a găsit grupurile civice mult mai experimentate în scrierea și implementarea de noi proiecte, finalizarea campaniilor de informare începute, gestionarea evenimentelor în situații dificile și în comunicarea cu autoritățile locale. Totodată, au fost finalizate demersurile legale ce includ printre altele aprobări pentru montarea de pubele de colectare separată și panouri informative și amenajarea unor spații destinate activității grupului civic.

Cu gândul la realizările din comunitățile lor și cu dorința de a se implica activ, 5 grupuri civice au planuri de a acționa independent pe termen lung.

Dacă locuiți lângă Dunăre și vreți să vă implicați în următoarele noastre acțiuni, organizatorii comunitari Cu Apele Curate vă pot ajuta cu informații suplimentare.

Organizatori comunitari

Catalin Mihailescu, Drobeta-Turnu Severin

Cătălin Mihăilescu

Drobeta-Turnu Severin

office@modoflife.ro

Alexandra Tomescu

Otilia Gabriela Ionașcu